У парламенті Македонії тривають дебати про ратифікацію договору із Грецією з перейменування країни на Республіку Північна Македонія, що відкриє їй шлях у НАТО й ЄС. Опозиція категорично відмовляється йти на будь-які поступки правлячої коаліції з питання визнання цього документа легітимним і життєво важливим для народу. А після того як голова парламенту Талат Джафері відмовився надавати трибуну для виступу лідеру ВМРО-ДПМНЄ Християну Міцкоскі, який не є народним обранцем, на знак протесту депутати від цієї опозиційної партії заявили, що не братимуть участі у дебатах.

 Помічник держсекретаря США у справах Європи й Євразії Уесс Мітчелл направив лист Християну Міцкоскі, в якому висловив глибоке розчарування керівництва Сполучених Штатів позицією керівництва ВМРО-ДПМНЄ та його особистою стосовно договору із Грецією. Він закликав Міцкоскі відкинути вузькопартійні інтереси та скористатися історичною можливістю забезпечити світле майбутнє македонським громадянам у родині європейських народів. Реакція на цей заклик невідома. Але, зважаючи на все, звернення Федеріки Могеріні й Уесса Мітчелла, як і думка всього європейського співтовариства, керівництво ВМРО-ДПМНЄ просто ігнорує й продовжує з упертістю, гідною іншого застосування, обстоювати свою позицію — договір капітулянтський і антинаціональний.
От чому питання, що обговорюється, й не виноситься на голосування. Згідно зі статутом парламенту Македонії дебати з важливих для країни політичних питань можуть тривати максимум 10 днів і лише тоді виноситися на голосування. Тож суперечки у вищому законодавчому органі можуть продовжитися до 26 жовтня.
Але вже в четвер, 18 жовтня, делегація Македонія почала в Брюсселі так звані передприєднувальні переговори зі членами Комітету з інтеграції НАТО. Вони почалися з питання про сумісність македонських стандартів зі стандартами Альянсу й мають завершитися до кінця цього року. Це повідомлення урядової прес-служби стало цілковитою несподіванкою для депутатів зі стану опозиції, які вважають, що до голосування з ратифікації договору із Грецією жодних рухів у бік НАТО не повинно бути.