Про нинішній стан, перспективи і проблеми євроінтеграції України йшлося під час дискусії експертів, яка відбулася в Брюсселі з ініціативи незалежної платформи Vokal Europe. Політичний аналітик, науковець Вільного університету Брюсселя Ебубекір Ісік, який вів дискусію, наголосив на її важливості й актуальності. Нещодавно в Україні, нагадав він, набрав чинності Закон «Про національну безпеку», який визначає принципи та основні національні інтереси: державний суверенітет і територіальну цілісність України, її інтеграцію до європейського політичного, економічного та правового простору, членство в Європейському Союзі та НАТО.
Під час дискусії йшлося про те, що повна імплементація закону поглибить євроінтеграцію України, що останнім часом, особливо після окупації Росією Криму і російської агресії в Донбасі, відбулися значні зміни у громадській думці щодо євроінтеграційних процесів. Курс на ЄС і НАТО отримує дедалі більшу підтримку в суспільстві, що підтверджують соціологічні дослідження. Проте на шляху реалізації цього курсу ще потрібно дуже багато зробити, передусім самій Україні. Про це говорив, зокрема, відомий європейський політик, почесний голова платформи Vokal Europa Анрі Малосс. Він добре обізнаний із ситуацією в Україні. Під час Революції Гідності А. Малосс кілька разів побував у Києві. Йому, президенту дорадчої інституції ЄС — Європейського економічного і соціального комітету, — через підтримку євроінтеграційних прагнень України заборонили в’їзд до Росії. На думку Анрі Малосса, протести українців на Майдані належать до історичних явищ. Громадянське суспільство України рішуче виступило за єврореформи, проти корупції і влади олігархів.
Ішлося в ході дискусії і про останні ініціативи Президента України Петра Порошенка, зокрема, згадувалася його заява про те, що інтеграція України до ЄС і НАТО є головними зовнішньополітичними пріоритетами держави і що вони мають бути включені до Конституції України. Експерт Брюссельського представництва Німецького фонду Маршалла Бруно Лете вважає ці ініціативи хорошими, але головне завдання вбачає у їхній практичній реалізації. Україна зробила великі та помітні кроки в цих напрямках, та ще більше потрібно зробити, переконаний він.
Цікаві думки, пропозиції, висновки висловили у своїх виступах інші експерти — виконавчий директор Офісу зв’язку українських аналітичних центрів у Брюсселі Олена Пристайко (Карбоу), науковий співробітник Центру європейських політичних студій Майкл Емерсон, Надзвичайний і Повноважний Посол України Ігор Турянський. Інформація І. Турянського, його відповіді на запитання учасників дискусії та журналістів викликали жвавий інтерес і дискусію. Зокрема, наголошувалося на тому, що, крім реформ і прогресу в економіці, фінансовій, соціальній сферах, Україні потрібно наполегливіше утверджувати у суспільному житті, в діяльності владних структур, правоохоронних органів європейські принципи і цінності, передусім у забезпеченні прав людини, свободи слова, захисту журналістів від будь-якого тиску, наруги, втручання в їхню роботу.
Загалом дискусія, заповнений під час неї зал, активна участь у розмові не лише експертів, а й журналістів засвідчили про зацікавленість проблемами України, готовність її підтримати на шляху до Європейського Союзу і НАТО.

Олексій ЖУРБЕНКО.