МВС і прокуратура Туреччини продовжують розслідування вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі. У четвер слідча група завершила допити 38 співробітників Генерального консульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Показання слідчим дали громадяни Туреччини, які за договором працювали в бухгалтерії, а також водії та технічний персонал дипмісії й резиденції саудівського дипломата, який після вбивства Хашоггі терміново вилетів в Ер-Ріяд. Співробітники Бюро по боротьбі з терором і організованою злочинністю прокуратури Стамбула повідомили, що їм треба опитати ще п’ятьох співробітників дипмісії, які також проходять у цій справі як свідки.

Слідство насамперед цікавить, чи помітили співробітники дипмісії якийсь інцидент у день убивства журналіста, чи бачили раніше Хашоггі, що робили та де перебували в будівлі Генконсульства 15 громадян Саудівської Аравії, які приїхали цього дня, а потім негайно покинули дипмісію. Щоправда, багато співробітників Генконсульства на той час уже пішли додому, бо їм дозволили раніше, ніж зазвичай, закінчити роботу.
Нагадаємо, що саудівський журналіст Джамаль Хашоггі, котрий активно співпрацював з Washington Post, 2 жовтня ввійшов у будівлю Генконсульства Саудівської Аравії для оформлення документів, необхідних для одруження із громадянкою Туреччини. Коли він до вечора не повернувся додому, та забила на сполох і звернулася по допомогу. Представники МВС Туреччини, вивчивши записи, дані із камер відеоспостереження, дійшли висновку, що в день пропажі журналіста в Генконсульстві перебували 15 чоловіків міцної статури, які прилетіли із Саудівської Аравії, серед яких пізнали кілька офіційних осіб королівства. Президент Туреччини взяв під особистий контроль розслідування цього безпрецедентного випадку. Під тиском неспростовних фактів влада Саудівської Аравії визнала факт загибелі журналіста, спочатку списавши все на бійку та перевищення необхідної сили особами.
Проте у четвер генпрокурор Саудівської Аравії визнав, що вбивство журналіста було заздалегідь сплановане, а наслідний принц Саудівської Аравії Мохаммад бін Салман, оточення якого підозрюють у причетності до вбивства, пообіцяв, що «Саудівська Аравія забезпечить виконання всіх необхідних правил і серйозно розслідує (убивство. — Ред.), щоб досягти результатів. І щоб притягти до відповідальності тих, хто відповідає за цей огидний злочин. Вони будуть віддані під суд», сказав він.
Тим часом в ООН закликали провести незалежне міжнародне розслідування того, що сталося.

Олександр ВОЛОДИМИРІВ.