Підписання 12 угод різних рівнів і детальне обговорення питань безпеки та торговельно-економічного співробітництва — результати робочого візиту Президента України Петра Порошенка до Республіки Білорусь (Гомель) для участі у Першому форумі регіонів двох країн.

Глава нашої держави наголосив, що для України Білорусь є стратегічним торговельним партнером — п’ятим у світі, але темпи зростання товарообігу можуть бути значно вищі. «Я впевнений, що ми могли б з легкістю подвоїти наш товарообіг. І цифра в 10 млрд доларів є цілком реальною. Значною мірою цьому сприяло б відновлення експорту українського металопрокату в Республіку Білорусь, а також скасування обмежень на торгівлю сільськогосподарською продукцією та деревиною», — сказав П. Порошенко під час форуму, інформує його прес-служба. Він повідомив про домовленість з Президентом Білорусі Олександром Лукашенком терміново доручити урядам створити робочу групу, щоб «розчистити всі антидемпінгові обмеження, розчистити будь-які перепони, які заважають взаємній торгівлі».
Український лідер також відзначив важливість трансляції білоруського телеканала в Україні і розповів про домовленість початку трансляції українського канала на території Білорусі найближчим часом.
П. Порошенко впевнений, що проведення Першого форуму регіонів України та Республіки Білорусь у Гомелі є вдалою ініціативою, яка символізує дружні відносини між державами. Він зауважив, що захід має усі шанси стати щорічним, і повідомив, що наступного року форум відбудеться в Житомирі.
Однією із найдинамічніших тем заходу стала безпека. Президент України закликав РФ вивести війська з окупованої частини Донбасу. «Чого зараз вимагає увесь світ? Виконання Мінських домовленостей», — наголосив він. «Ми маємо зробити усе, щоб припинити війну, щоб перестали вбивати українців, щоб були виведені російські війська і щоб почалося політичне врегулювання через вибори», — сказав Петро Порошенко та наголосив, що це має відбутися «не через фейкові вибори, які хоче провести Росія, а справжні вибори».
Своєю чергою О. Лукашенко зазначив, що війни завжди закінчуються — про це свідчить історія. «Але чому б нам ці конфлікти не закінчити швидше, якомога раніше? — запитав він. — Я не міг залишити поза увагою цю тему через те, що Білорусь з усіх боків втягнули в цю проблему. І я хочу, щоб ви знали нашу позицію: ми якщо і прийдемо з півночі до вас (я хочу, щоб це деякі військові в Україні почули), то на комбайнах, тракторах, тролейбусах і автобусах. Ми ніколи не прийдемо до вас на танках», — цитує білоруського Президента його прес-служба. Він наголосив, що Мінськ готовий надавати будь-яку підтримку для урегулювання конфлікту.