Угорщина змінила скандальну назву посади урядового уповноваженого щодо Закарпаття. Відповідне рішення опубліковано в офіційному виданні угорського Міністерства юстиції, копія якого є у розпорядженні «Європейської правди». Указ за підписом віце-прем’єра Жолта Шем’єна офіційно змінив посаду на «уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського басейну». Тобто тепер у назві посади йдеться не про розвиток однієї області, а про співпрацю двох сусідніх прикордонних регіонів. Угорщина фактично повернула назву посади, яка існувала до весни поточного року, додавши до функцій уповноваженого роботу із ДНЗ Карпатського регіону.
Нагадаємо, на початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади «уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну», яку обійняв Іштван Грежа. Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи, оскільки «до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України». Не раз це питання порушувалося на різних рівнях діалогу Київ—Будапешт. І 15 жовтня очільник МЗС України Павло Клімкін після переговорів з угорським колегою заявив про остаточну домовленість з Будапештом щодо зміни назви «уповноваженого по Закарпаттю».
Та питання скандальної назви посади потягнуло за собою й проблему подвійного громадянства, зокрема незаконну видачу угорських паспортів на Закарпатті. Саме ця тема стала однією із ключових у виступі П. Клімкіна на Львівському безпековому форумі минулого тижня. Зокрема, він зауважив, що українцям необхідно почати суспільну дискусію щодо можливості бути громадянином кількох країн. «Проте ми не можемо навіть говорити про подвійне громадянство з Росією під час де-факто війни з нею», — наголосив він. За словами міністра, ті, хто має російські паспорти, хай їх здають, а з іншими потрібно розмовляти. «Подвійне громадянство може бути лише за чітких умов. Його не зможуть мати військові командири, воно не дає можливості обіймати певні посади», — цитує Клімкіна «Європейська правда».