У Німеччині розпочато будівництво 480-кілометрового сухопутного відводу від газогону «Північний потік-2» EUGAL. Про це повідомила компанія Gascade, котра споруджує магістраль. Її партнерами у проекті є кілька німецьких газотранспортних операторів.

Цей маршрут прокладається паралельно до вже наявного східного сухопутного відводу OPAL, котрим вуглеводні доправляються від магістрального газопроводу «Північний потік», з’єднуючи його з ГТС Центральної і Західної Європи. EUGAL також бере свій початок біля Грайсфальда, що на північному сході ФРН, де закінчується «Північний потік-2», а його кінцевий пункт — кордон з Чехією поблизу невеликого містечка Дойчнойдорф. Звідти газ транспортуватиметься до Чехії та Австрії — у розподільний хаб, звідки вуглеводні потраплятимуть до країн Південної і Східної Європи. Більша частина EUGAL буде споруджена двома паралельними нитками — з тим, щоб забезпечити потреби у потужностях на довготривалу перспективу, особливо у цьому регіоні континенту.
Плановано, що EUGAL щороку прокачуватиме 51 млрд куб. м блакитного палива — 90% з того, котре надходитиме з РФ «Північним потоком-2». Тож газ, що транспортуватиметься цим маршрутом і який викликав такі бурхливі суперечки в політикумі європейських країн, не призначатиметься, власне, для німецьких споживачів. Фахівці вже висловилися критично щодо такого розвитку подій, вважаючи, що це паливо мало б доправлятися українською ГТС.
Приміром, професор Німецького інституту економічних досліджень Клаудія Кемпферт висловилася про новий газогін як надто дорогий та неефективний, до того ж він споруджується для того, щоб позбавити транзиту Україну. Тим часом канцлер Німеччини Ангела Меркель продовжує запевняти, що Україна й надалі залишиться транзитером вуглеводнів до Європи...
Щоправда, ніде не йдеться про кількість газу, яка прокачуватиметься українською ГТС. Знову-таки експерти щодо цього налаштовані скептично, мовляв, ідеться про його невеликі обсяги, які не окуплять затрат на неї. А ще торік територією України до Європи було доправлено 92,5 млрд куб. м вуглеводнів! Можливо, канцлер Ангела Меркель під час візиту до Києва, який відбудеться сьогодні, привезе щодо цього й добрі новини?
Нагадаємо, що «Північний потік- 2» — це дві лінії потужністю 55 млрд куб. м газу на рік. Газогін прокладається дном Балтійського моря із Росії у Німеччину, практично повторюючи маршрут «Північного потоку», але з удвічі вищою потужністю. Закінчення будівництва плановано на кінець 2019 року.

Берлін.