Колишній прем’єр Македонії й екс-лідер екс-керівної партії ВМРО-ДПМНЄ Нікола Груєвскі, якого суд засудив до двох років тюремного ув’язнення, знову здивував людей своєю незвичайною вимогою. Як повідомило електронне видання македонської газети «Незавісен», винний чиновник і політик зажадав від влади відкласти на невизначений час його відсидку в місцях позбавлення волі. Причина, на його думку, переконлива — на основі своєї докторської дисертації «Економічні ефекти від різних видів міжнародних потоків капіталів для Республіки Македонія» він пише нову книгу, яка допоможе економічному зростанню країни.
Його адвокати також вважають, що це може бути достатньою підставою для судових органів для відтермінування виконання покарання. Тим більше, що Груєвскі залишається чинним депутатом парламенту. А в законі Македонії прописано: якщо засуджений громадянин повинен завершити певну роботу, яку вже розпочав, а її припинення може спричинити величезну суспільну шкоду, то виконання судового вироку може бути відстрочено щонайбільше на три місяці. Тепер суд повинен вирішити, чи є написання колишнім прем’єром нової книги продовженням уже завершеної роботи над докторською дисертацією й якої шкоди завдасть суспільству його відсидка за посадовий злочин.
До речі, Нікола Груєвскі став доктором економічних наук після захисту дисертації обсягом понад 300 сторінок. Тепер доктор хоче викласти свої думки про вплив руху капіталів на економіку країни в новій праці. Він упевнений, що вони допоможуть підвищити економічний розвиток країни, якщо не цьому уряду, то наступному. І не сумнівається, що його сформує ВМРО-ДПМНЄ.