«Ми ніколи не визнавали і не будемо визнавати незаконну анексію Криму, і ми продовжуватимемо охороняти права і інтереси кримських татар — як тих, що залишилися на території Криму, так і тих, які були змушені переїхати з того регіону». Про це заявив Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган під час спільної прес-конференції із Президентом України Петром Порошенком, який минулими вихідними перебував у Стамбулі з офіційним візитом. «Звичайно ж, ми хочемо та бажаємо, щоб ті сутички на сході України, які зараз там тривають, завершилися і були розв’язані в межах міжнародного права дипломатичними, мирними шляхами», — цитує турецького лідера прес-служба П. Порошенка.

У свою чергу Порошенко у Стамбулі подякував Ердогану «за тверду, чітку і послідовну позицію щодо невизнання незаконної анексії Криму з боку Російської Федерації і засудження агресії на сході нашої держави, яку вчиняють Збройні Сили Російської Федерації». Глава нашої держави також наголосив, що важливими є запевнення Туреччини, що вона не залишиться байдужою до проблемних питань, зокрема щодо «повзучої агресії» в Азовському морі. Лідери також обговорили ситуацію щодо звільнення наших політв’язнів, яких утримують в РФ. «Ми об’єднуємо наші зусилля для того, щоб посилити тиск на Росію і забезпечити звільнення як тих, хто перебуває в російських в’язницях, так і тих, кого тримають в заручниках на окупованій території», — цитує Порошенка його прес-служба.
Також під головуванням Президентів України та Туреччини відбулося Сьоме засідання Стратегічної ради високого рівня. Порошенко повідомив, що під час перемовин було «дано абсолютно чіткі вказівки — прискорити завершення переговорів по досягненню домовленостей і підготовки до підписання Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною», та відзначив прогрес співпраці у військово-технічній, культурній, транспортній сферах. За результатами засідання було підписано, зокрема, «Меморандум між ДК «Укроборонпром» та Державним агентством з питань оборонної промисловості Турецької Республіки щодо взаємних банківських гарантій». Також було укладено «Угоду про співробітництво у сфері розвитку між Урядом України та Урядом Турецької Республіки», яка створить правові основи для заснування програм з метою розвитку плідної співпраці в економічних та соціальних сферах між урядами країн.
У рамках візиту глава держави зустрівся із Вселенським Патріархом Варфоломієм. Сторони підписали Угоду «Про співробітництво та взаємодію між Україною та Вселенським Константинопольським Патріархатом». Як інформує прес-служба Порошенка, це Угода про співпрацю у створенні незалежної православної Церкви в Україні, Вселенський Патріарх надає Томос, визнаючи незалежність української Церкви, і вручає його обраному на Соборі Предстоятелю. Вселенський Патріарх Варфоломій висловив переконання, що рішення про автокефалію призведе до єдності всіх православних в нашій країні, бо вже 30 років вони перебувають у розділенні. По завершенню перемовин Президент подарував Вселенському Патріарху Варфоломію його власний портрет — роботу Андрія Нестеренка «Першоїєрарх...», яку фотокореспондент газети «Голос України» зробив під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Стамбула наприкінці 2016 року. Основною темою тієї епохальної зустрічі було надання автокефалії Українській церкві. Донедавна роботу можна було побачити в Українському домі на XX фотоконкурсі газети «День», організатори якої передали фотопортрет Порошенку для подарунка главі Константинопольського патріархату.
Окрім того, глава держави відвідав Стамбульський університет, де зустрівся зі студентами і викладачами відділення української мови і літератури. Він також подякував університету за відкриття кафедри української мови і надання можливості студентам вивчати українську мову. Зараз у Туреччині в освітній галузі працює 62 українця і величезна кількість українських студентів, що вивчають турецьку мову.
У рамках офіційного візиту до Туреччини Президент взяв участь у відкритті виставки архівних документів, присвяченої 100-річчю українсько-турецької дипломатичної присутності «Україна і Туреччина в 1918-1921 роках: до століття взаємної дипломатичної присутності», яка розміщуватиметься у Стамбульському університеті. Також разом із представниками української та кримськотатарської громади в Туреччині відкрив меморіальну дошку на будівлі колишньої дипломатичної місії УНР в 1919-1922 роках та взяв участь у церемонії відкриття Консульства України в Анталії.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА
(прес-служба Президента України).