Демократи отримали більшість у Палаті представників. Республіканці перемогли в Сенаті. Такими є результати проміжних парламентських виборів, що відбулися 6 листопада в Сполучених Штатах. ЗМІ звертають увагу, що це вперше за останні вісім років демократи одержали можливість сформувати більшість у нижній палаті Конгресу, що може завадити президенту-республіканцю Дональду Трампу виконати деякі передвиборні обіцянки.

Так, «Голос Америки» звертає увагу на те, що Білий дім може опинитися перед численними складнощами з ухваленням законодавчих ініціатив, якщо ці ініціативи потребуватимуть схвалення обох палат парламенту. Наприклад, перемога демократів у Палаті представників може завадити реалізувати ідею Трампа спорудити на кордоні з Мексикою стіну. Як відомо, демократи піддали цей проект нищівній критиці.
Водночас перемога республіканців у Сенаті унеможливить імпічмент президента, на що натякали в стані демократів. Тож до завершення офіційного терміну передчасне складання повноважень Трампу не загрожує. Сам Дональд Трамп вже назвав результати проміжних виборів величезною перемогою. «Голос Америки» звернув увагу, що на своїй сторінці у Твіттері президент США поширив кілька цитат, в яких перемогу республіканців у Сенаті називають його особистою перемогою. Зокрема, таку: «Неймовірно, всі медіа проти нього, нападають на нього кожен день, а він досягає таких величезних успіхів».
Тож за підсумками проміжних виборів в Конгресі США виникла така ситуація. Оскільки Сенат затверджує кандидатури членів Верховного суду, то федеральні судді і верхня палата можуть заблокувати будь-які закони, схвалені демократичною більшістю у Палаті представників. Водночас, маючи більшість у нижній палаті, демократи тепер зможуть, по-перше, сповільнити або заблокувати ухвалення законопроектів, ініційованих республіканцями. По-друге, отримали змогу впливати на потенційних виборців, пропонуючи свої варіанти розв’язання тих чи тих проблем, навіть якщо пізніше ці законодавчі ініціативи буде заблоковано у верхній палаті. А це вже може позначитися на результатах президентських і наступних проміжних парламентських виборів, запланованих на 2020 рік.
Тим часом ЗМІ звертають увагу на те, що Демократична партія цього разу привела до стін Конгресу представників, про яких можна говорити, що вони певною мірою є піонерами. Наприклад, до нинішнього складу Конгресу вперше потрапили мусульманки: біженка з Сомалі, 37-річна мати трьох дітей Ільхан Омар і дочка палестинських іммігрантів Рашида Тлаіб. Омар отримала 78,4% голосів у Міннесоті, а Тлаіб 89,7% у Мічигані. Як повідомляє ВВС, 29-річна демократка Александрія Окасіо-Кортес тепер буде наймолодшою конгресменкою. Інша представниця Демократичної партії Аянна Преслі буде першою темношкірою депутаткою Палати представників від штату Массачусетс. Демократи Шаріс Дейвідс із Канзасу та Дебра Гааланд із Нью-Мексико стануть першими корінними американками, обраними до Конгресу. Окрім того, Дейвідс стала першою відкритою представницею гей-спільноти, яку обрали до Палати представників від Канзасу. Губернатором штату Колорадо також уперше в історії буде відкритий гей, демократ Джаред Поліс, повідомляє Радіо Свобода.