Фільм «Жінка на війні» («Гірська жінка: на війні»), який є спільним продуктом Ісландії, України та Франції, отримав кінематографічну премію Європейського парламенту за 2018 рік LUX.

Президент Європарламенту Антоніо Таяні під час оголошення переможця у середу в Страсбурзі заявив, що надзвичайно пишається кіноконкурсом, який Європарламент започаткував ще 2007 року. Під час обрання переможця євродепутати зважають на висвітлення у стрічці основоположних для ЄС цінностей, інтеграції, толерантності та захисту культурного різноманіття. «Присудження LUX премії ніколи не було таким важким, як цього року, — сказав Таяні на церемонії. — Номінанти на змаганнях були надзвичайними як з точки зору оригінальності, так і за релевантністю питань, які охоплює стрічка. Фіналісти фільмів висвітлюють три головні для майбутнього Європи теми: ризики, пов’язані з ультранаціоналізмом, нагальність дій щодо збереження довкілля та необхідність пошуку спільних узгоджених відповідей на міграційні питання. Ці фільми відрізняються за жанрами і темами, однак мають важливе спільне: вони розповідають історії про сильних жінок, які прагнуть змінити статус-кво», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті Європарламенту.
Президент Таяні також зауважив, що письменники, режисери та всі причетні до створення цих кінофільмів роблять значний внесок у політичні дебати, які щодня відбуваються у стінах Європарламенту.
Режисером фільму «Жінка на війні» є Бенедикт Ерлінгсон (на знімку).

Стрічка розповідає про 50-річну жінку, яка працює вчителем музики і є пристрасним захисником довкілля. Однак все її життя змінюється, коли жінка вирішує вдочерити дівчинку з України.

Фото з офіційного сайту Європарламенту.