ЄС найближчим часом планує вжити «конкретних заходів» стосовно РФ у зв’язку з її агресивними діями в акваторії Азовського моря, а також через проведення фейкових виборів в ОРДЛО, заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Федеріка Могеріні під час прес-конференції за результатами засідання Ради ЄС. «Це питання, над якими ми будемо продовжувати роботу, зокрема, шляхом застосування цільових заходів, у найближчі тижні чи дні», — наголосила глава європейської дипломатії. Зокрема, вона зауважила, що поведінка росіян в акваторії Азовського моря завдає шкоди не лише економіці України, а й численним суднам, які ходять під прапорами країн—членів ЄС.

«Сьогодні у нас є також можливість висловити цілковиту єдність Євросоюзу, яку ми вже висловлювали раніше, з приводу невизнання так званих «виборів», що відбулися 11 листопада на Донбасі», — зазначила Могеріні у Брюсселі. Вона повідомила, що спільнота «вивчає конкретні заходи для підтримки постраждалих районів в Україні, але про них буде повідомлено пізніше». Зауважимо, низка ЗМІ з посиланням на дипломатичні джерела повідомляє, що, найвірогідніше, мова йде про запровадження санкцій щодо осіб, на яких лежить політична відповідальність за організацію фейкових виборів.
Стало відомо, що на засіданні Ради ЄС Польща запропонувала ввести персональні обмеження через проведення «голосування» в ОРДЛО. Глава польського МЗС Яцек Чапутович у розмові з журналістами зауважив, що це викликало зацікавлення і підтримку країн-членів ЄС. Він додав, що найбільше до дискусії про санкції долучаються учасники «нормандського формату» Німеччина та Франція, інформує РАР.
Після засідання Ради ЄС МЗС Великої Британії оприлюднило заяву, де закликало РФ припинити затримувати та перешкоджати доступу суден до Азовського моря. У Лондоні підрахували, що, починаючи від відкриття Росією незаконно збудованого Керченського мосту в березні, понад 200 суден постраждало від «політики, яка завдає шкоди економіці України та підриває її суверенітет». «Ми також стурбовані зростанням військової присутності Росії в Азовському морі. Велика Британія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України в межах її визнаних кордонів і територіальних вод. Закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ торговельних суден через Керченську протоку та Азовське море», — наголошується у заяві.