Сенат Польщі в середу одноголосно прийняв резолюцію, якою вшановується пам’ять загиблих під час Голодомору українців. За документ проголосували 78 сенаторів, ніхто не був проти і ніхто не утримався. «Символічно, що це відбулося, власне, в День гідності та свободи. Дякуємо за пам’ять, підтримку та солідарність!» — прокоментував рішення у Твіттері посол України в Польщі Андрій Дещиця.
В ухвалі, опублікованій дипломатом, польські сенатори нагадують, що в 2006 році Сенат Польщі в спеціальній постанові визнав Голодомор геноцидом. «Ми віримо, що поширення знань про цю велику трагедію в Європі сприятиме кращому розумінню наслідків, які тягнуть за собою комуністична ідеологія і тоталітаризм», — йдеться в ухваленому документі. Польські сенатори висловили солідарність з українським народом щодо збереження пам’яті про Голодомор та прагнення поширювати знання про цю трагедію.
А вчора Сейм Польщі ухвалив поправки, на яких наполягала Єврокомісія, до спірного закону про Верховний суд, що дозволять повернути на роботу суддів, яких по досягненні 65 років відправили на пенсію, інформує «Польське Радіо». За проголосувало 215 депутатів, проти — 161, 24 — утрималися. Поправками передбачено продовження повноважень суддів Верховного і Вищого адміністративного судів, старших за 65 років. Законопроект також скасовує процедуру отримання відповідної згоди президента.  Оновлений документ буде відправлено на розгляд Сенату.