«Ми з вами напередодні історичних змін в українському духовному просторі. Здійснюється мрія, якій не 27 і не 332, а тисяча років. Мрія про автокефальну помісну православну соборну українську церкву. Про зміцнення і новий розквіт Київської духовної традиції, започаткованої Хрещенням Київської Русі-України рівноапостольним князем Володимиром Великим», — наголосив Президент України Петро Порошенко під час виступу на ХІ Світовому конгресі українців, який відкрився у неділю у Києві й триває до сьогодні.
Глава держави зауважив, що цього тижня відбудеться чергове засідання Синоду, яке має на меті продовжити процес отримання автокефалії і підготувати його завершення у вигляді Собору в Києві. «Ми сподіваємося і молимося, бо для нашого народу самостійна Церква — це гарантія духовної свободи та запорука суспільної злагоди», — цитує П. Порошенка його прес-служба. 
Він також зазначив, що високо цінує зусилля Світового конгресу українців (СКУ) із донесення до міжнародної спільноти правдивої інформації про агресивні дії РФ проти України. «Я вдячний вам і закликаю ще енергійніше продовжувати цю роботу, протистояти спробам Росії добитися зняття з неї санкцій за незаконну анексію Криму і агресію на сході нашої держави», — звернувся Президент до учасників конгресу. 

Глава держави також закликав пам’ятати і підтримувати українську громаду в РФ, яка є частиною СКУ. «В Росії тепер дуже нелегко бути українцем. Може, найскладніше, ніж будь-де», — зазначив Порошенко.
Український лідер наголосив, що завдяки перемозі Революції Гідності українці зробили свідомий цивілізаційний вибір, і воля всього народу — європейська і євроатлантична інтеграція нашої держави. «Високопосадовці ЄС, лідери країн-партнерів і союзників не раз наголошували, що за ці чотири роки  Україна наблизилася до Євросоюзу більше, ніж за попередні двадцять три. Що реформ за чотири роки зроблено більше, ніж за попередні 23 роки. Хочу наголосити, що ми й далі будемо рішуче йти своїм шляхом — а це шлях до Європейського Союзу, це шлях до НАТО», — сказав Петро Порошенко. Окрім того, він подякував СКУ за підтримку процесу набуття чинності Угодою про асоціацію і прийняття рішення про отримання безвізу. За його словами, в питаннях, що стосуються європейської інтеграції, Україна завжди твердо відчувала підтримку світового українства — потужної сили, чий голос завжди чутно на захист наших інтересів у всьому світі.
Голова Світового конгресу українців Євген Чолій, у свою чергу, запевнив, що українська діаспора і далі буде невід’ємною частиною українського народу і  продовжуватиме допомагати в розбудові української державності. «Попереду нові важливі завдання, щоб Україна стала повноправним членом Європейського Союзу, а також одержала ПДЧ і відтак членство в НАТО», — цитує Є. Чолія прес-служба Президента.
В офіційному відкритті ХІ СКУ брав участь, зокрема, й очільник МЗС України Павло Клімкін, який також подякував українській діаспорі за підтримку в протидії російській агресії і закликав не зупинятися на досягнутому.