США виступають проти будівництва російського газогону «Північний потік-2» та думають над можливими варіантами протидії. Про це заявив радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон, інформує DW. «Відносно росіян вже і так діє безліч санкцій. Їх може стати ще більше. Президент, наприклад, неодноразово заявляв, що Німеччині слід відмовитися від газопроводу «Північний потік-2». Ми розмірковуємо над кількома варіантами, щоб створити перешкоди на шляху реалізації проекту «Північний потік-2», — зауважив Болтон.

Раніше в Держдепі США уже заявили, що Євросоюз має відмовитися від проекту «Північний потік-2» у зв’язку з інцидентом у Керченській протоці. Газопровід пройде Балтійським морем, сполучивши постачальників у Росії зі споживачами в Європі. Очікується, що новий трубопровід може бути введено в експлуатацію до кінця 2019 року.
Інша площина, де наразі США та НАТО хочуть зберегти національну безпеку, — Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Держсекретар Майк Помпео днями заявив, що Сполучені Штати через 60 днів призупинять свої зобов’язання за цим договором, якщо Москва не повернеться до його виконання. «Ми вдаємося до такого кроку з кількох причин: російські дії підривають національну безпеку США, загрожують мільйонам європейців… Якщо Росія визнає свої порушення і повернеться до його виконання, ми, звичайно, це вітатимемо. Але тільки Росія може врятувати цей договір», — цитує Помпео «Європейська правда».
Окрім того, цього тижня країни НАТО прийняли заяву, що порушення Росією ДРСМД руйнує основи ефективного контролю над озброєннями і підриває безпеку союзників Альянсу.
Тим часом президент РФ Володимир Путін заявив, що РФ буде розробляти ракети, які заборонені Договором про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, якщо США вийдуть з нього і почнуть виробляти таку зброю, пише Reuters.