Грецька газета «Катімеріни» повідомила, що міністри фінансів держав, які входять до Єврозони, на зустрічі Єврогрупи офіційно схвалили бюджет країни на 2019 рік. Цей фінансовий документ Греції затверджений з урахуванням поправки, що готується. Вона передбачає скасування скорочень пенсій в 2019 році, що дуже обрадувало грецьких пенсіонерів і тих, хто збирається подавати документи на її оформлення. Бюджетну «діру» в 1,4 мільйона євро, що виникла через це, уряд Алексіса Ципраса має намір «залатати» за рахунок низки так званих «позитивних заходів» з розподілу первинного надлишку.
«Греція виконала свої зобов’язання. Це чудова новина. Як ми завжди стверджували, скорочення пенсій не потрібні», — заявив єврокомісар з економічних питань П’єр Московіс.
Уряд Ципраса разом із провідними економістами вже розробив законопроект, який передбачає збереження пенсій на нинішньому рівні. Очікується, що він буде негайно представлений парламенту як терміновий документ, і голосування по ньому буде проведено до 11 грудня. Грецьким пенсіонерам уже повідомили, що січневі пенсії їм почнуть виплачувати з 19 грудня, щоб вони могли зробити необхідні покупки до Різдва й Нового року.
Глава Єврогрупи Маріо Сентено також похвалив уряд Греції, заявивши, що він перебуває на правильному шляху в досягненні фінансових зобов’язань країни. Але все-таки звернув увагу на певні реформи, з якими зволікають. Маріо Сентено сказав, що комісія Єврогрупи представила перший розширений звіт з нагляду за фінансовим сектором Греції, у якому відзначено «певні гарні результати», у тому числі й прогнозоване в наступному році досягнення первинного профіциту в 3,5 відсотка від ВВП.
«Це відбувається третій рік поспіль і свідчить про те, що влада Греції перебуває на правильному шляху. Але грецька влада має добиватися подальшого прогресу в приватизації, погашенні простроченої заборгованості, реформуванні ринків праці», — заявив голова Єврогрупи.