Хвалебні доповіді про стан економіки, що їх уряд Греції відправляє до ЄС і Єврогрупи, не завжди, а правильніше — геть не збігаються з думкою народу. Так, 45% греків вважають, що «протягом найближчих 12 місяців передбачається погіршення економічної ситуації». Лише 13% опитаних вірять запевненням уряду й розраховують на стабілізацію економіки в ці самі терміни. Точно упевнені, що це відбудеться, усього 2% респондентів, 15% відповіли, що це малоймовірно, а для 67% греків — це взагалі неможливо. Такі підсумки соціологічного опитування, проведеного в грудні Фондом економічних і промислових досліджень Греції.
А ще вони свідчать, що за роки фінансово-економічної кризи життєвий рівень греків опустився далі нікуди. Під час опитування 57% громадян відповіли, що «просто насилу зводять кінці з кінцями», а 82% родин відзначили, що зараз взагалі «не можуть відкласти жодного цента на літній відпочинок». Кількість респондентів, котрі повідомили, що їм удалося заощадити більш-менш у листопаді, зросла до 16% від загальної кількості — порівняно з 14% у жовтні. Відсоток тих, хто повідомив, що «вліз у борги», збільшився з 11 до 13. А кількість громадян, які заявили, що можуть собі дозволити зробити великі покупки (меблі, смарт телевізор, смартфон, побутова електротехніка), становила лише 7%.
Результати опитування, що свідчать про зниження доходів населення та падіння рівня життя, підтверджуються і офіційними даними Банку Греції. Він повідомив, що особисті заощадження населення скоротилися з 131,712 млрд євро у вересні до 131,484 млрд. у листопаді цього року. Для порівняння Банк Греції нагадав, що в листопаді 2014-го заощадження греків становили 164 млрд євро.