Зі спеціальним представником голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі Мартіном Сайдіком, який перебував на Закарпатті з робочою поїздкою, зустрівся виконувач обов’язків голови ОДА Ярослав Галас.

 

На знімках:

 

під час зустрічі в Ужгороді.

 

Пан посол не вперше на Закарпатті, й цього разу він цікавився перебігом децентралізації в області та загальними тенденціями розвитку регіону. Як зауважив Я. Галас, питання децентралізації, з одного боку, в усіх на вустах, з другого, є одним із найскладніших у контексті реалізації реформи.

 

-- Через об’єктивні обставини Закарпаття має свою специфіку в просуванні децентралізації, -- розповів в. о. голови ОДА. -- Більшість під децентралізацією розуміє безпосередньо процес створення об’єднаних територіальних громад. І тут цей процес іде повільно, маємо всього шість ОТГ. Одна з причин -- це слабка розвиненість промисловості і, як наслідок, значна дотаційність області. Фінансової спроможності збиткових населених пунктів без підтримки районних бюджетів не вистачає. Відтак ми не можемо допустити, щоб через утворення ОТГ районні бюджети втрачали до 60% своїх надходжень. Обласна влада на чолі з Геннадієм Москалем робить усе можливе, аби захистити економічно уразливі території.

 

Далі посадовець наголосив, що децентралізація, в якій зацікавлене Закарпаття, це, передусім, передача певних функцій з центру на місця.

 

-- Ми не говоримо про якісь виняткові повноваження, а хоча б про той їх обсяг, який мала область на початку 2000-х, -- уточнив Я. Галас. -- Тоді, наприклад, у структурі ОДА були підрозділи, які опікувалися земельними ресурсами і лісовим господарством. Зараз ці сфери, які є визначальними для області, підпорядковані Києву.

 

Як член Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік цікавився досвідом вирішення суперечливих питань у багатонаціональному Закарпатті.

 

-- Для нас важливе питання, чи може бути ваш досвід корисним для нас, адже процеси, які відбуваються у Мінську, є надзвичайно складними, і доводиться враховувати багато суперечливих факторів, -- наголосив М. Сайдік, цікавлячись питанням втілення на Закарпатті норм освітнього закону.

 

Я. Галас запевнив співрозмовника, що освітній закон і його «мовна стаття» ніяк не вплинули на дружні відносини як між українською та угорською громадою на Закарпатті, так і на співпрацю прикордонних регіонів сусідніх держав.

 

-- Ми обґрунтували, чому впровадження окремих норм закону є неможливими в області. І тут не йдеться про чиєсь бажання чи небажання, -- вів далі Я. Галас. -- Для початку -- в угорських селах немає у достатній кількості педагогічних кадрів, які б забезпечили у повній мірі навчальний процес відповідно до нововведень. Новий закон породив багато спроб провокацій і маніпуляцій, але виважена позиція обласної влади на місцевому рівні врегулювала ці суперечності. З метою дестабілізації регіону скористатися ситуацією намагалися і російські спецслужби, однак правоохоронні органи оперативно реагують на такі спроби.

 

За словами Мартіна Сайдіка, в подальшому він має намір зустрітися із головою облдержадміністрації Геннадієм Москалем, аби обговорити місцеві питання та проблематику ситуації на сході України.

 

Василь НИТКА.

Фото прес-служби ОДА.

 

Ужгород.