Церемонія вручення премії імені Андрія Сахарова була очікувана і анонсована, однак напередодні ввечері в Страсбурзі, де розташовано Європарламент, сталася трагедія, що могла змінити плани. Невідомий чоловік на Різдвяному ярмарку відкрив стрілянину з автоматичної зброї, в результаті чого загинуло троє людей, вісім осіб дістали серйозні поранення і ще п’ять — легкі. (Як повідомив у Фейсбуку голова представництва України при Раді Європи Дмитро Кулеба, громадян України серед постраждалих під час теракту у Страсбурзі немає). Зловмисника було поранено, проте йому вдалося втекти.

Однак ще ввечері голова Європарламенту Антоніо Таяні, висловлюючи співчуття жертвам атаки, наголосив, що «Європарламент не буде заляканий терактами або злочинними нападами». «Давайте рухатися далі. Ми будемо продовжувати працювати для зміцнення свободи і демократії всупереч терористичному насильству», — написав він у Твіттері.
Одразу після нападу рівень загрози в країні підняли до найвищого. Цей випадок нагадав події дворічної давності, коли терорист на вантажівці в’їхав у натовп людей на Різдвяному ярмарку в Берліні. Німецькі правоохоронці також посилили прикордонний контроль уздовж річки Рейн, якою проходить кордон між двом країнами. Цього разу в поліції не стали поспішати визнавати напад терактом, хоча за розслідування взявся підрозділ боротьби з тероризмом прокуратури Парижа. 
За даними поліції, ймовірним нападником є 29-річний уродженець Страсбурга Шеріф Ч. Він також є підозрюваним в іншому вбивстві, і зранку в день трагедії поліція влаштувала облаву на його будинок, але чоловікові вдалося втекти, повідомили французькі ЗМІ. Ймовірний нападник потрапляв у поле зору і німецьких правоохоронців. 2016 року його засудили до двох років та трьох місяців ув’язнення за пограбування аптеки в медзакладі в німецькому Майнці. Також він має судимості за скоєння крадіжок у Франції та Швейцарії у 2008 и 2013 рр. Востаннє його затримували наприкінці 2015-го, інформує DW. 
Однак учора генеральний прокурор Парижа Ремі Хейц повідомив, що прокуратура підтвердила терористичне підґрунтя нападу. На нього, за словами прокурора, вказує характер «цілі атаки, спосіб здійснення і особа виконавця». Він також повідомив про свідчення очевидців, за словами яких, під час нападу зловмисник кричав «Аллах Акбар», повідомляє «Європейська правда» з посиланням на BFMTV. За словами прокурора, слідство почали за статтями «вбивство і спроба вбивства з терористичною метою від імені терористичної організації»
Триває масштабна пошукова операція, в якій бере участь майже 400 поліцейських і 200 жандармів.
12 грудня було оголошено днем жалоби.