НАТО в найближчі тижні має намір передати українським військовим обладнання для захищеного зв’язку. Про це вчора заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком у Брюсселі, який перебував там з дводенним візитом. Столтенберг наголосив, що цей крок стане одним із проявів реакції на російську агресію у Керченській протоці. Він також зауважив, що НАТО надає та надаватиме Україні політичну та практичну допомогу у протистоянні агресії РФ. «Не може бути виправдання використанню сили проти українських моряків та кораблів. Росія має невідкладно звільнити моряків та повернути захоплені кораблі», — наголосив генсек.

На знімку: Верховний представник ЄС із закордонних справ Федеріка Могеріні, Президент України П. Порошенко, Президент Європейської Ради Д. Туск (зліва направо) у Брюсселі.

У свою чергу Президент України подякував НАТО за всебічну підтримку, особливо в рамках дискусії щодо військової агресії РФ в Керченській протоці. Він закликав Альянс посилити постійну присутність у Чорному морі, аби запобігти подальшим агресивним діям Росії. П. Порошенко привітав рішення НАТО відкрити місію в Азовському морі. Також Президент, перебуваючи у Брюсселі, передав ЄС та НАТО прізвища російських військових, представників ФСБ, причетних до захоплення українських суден та екіпажів 25 листопада у Чорному морі.
У рамках візиту глава держави зустрівся також, зокрема, з Президентом Європейської Ради Дональдом Туском і поінформував про наслідки акту відкритої агресії Росії у Керченській протоці та існуючі загрози для регіональної безпеки. Президент України закликав лідерів ЄС засудити агресивні дії Москви, вимагати забезпечення відновлення свободи судноплавства, негайного та безумовного звільнення 24 захоплених моряків і трьох кораблів. Глава держави наголосив на важливості посилення допомоги з боку Євросоюзу соціально-економічному розвитку українського Приазов’я, яке потерпає від цілеспрямованої блокади з боку РФ. З цією метою Президент передав на розгляд інституцій і держав-членів ЄС перелік гуманітарних та інфраструктурних проектів, які могли б підтримати європейські партнери, інформує прес-служба П. Порошенка.
Перемовини глави держави відбулися напередодні саміту ЄС, який проходить 13—14 грудня. Очікується, що лідери спільноти запропонують допомогу українським регіонам, постраждалим від дій РФ в Азовському морі, та в зв’язку з цим обговорять можливість запровадження нових антиросійських санкцій. Правда, раніше джерела в дипломатичних колах повідомляли, що рішення стосовно нових обмежень проти РФ ухвалено не буде, оскільки поки щодо цього в ЄС немає консенсусу. Вчора перед лідерами Євросоюзу щодо ситуації із виконанням Мінських угод, з якими пов’язані економічні санкції проти Росії, виступали Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Еммануель Макрон. Після цього мало бути ухвалено політичне рішення про продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку.
До речі, нинішній саміт ЄС проходить у дуже неспокійний час для Європи. Одразу в чотирьох країнах відбуваються події, які істотно впливають на внутрішньополітичну та внутрішньоекономічну стабільність. Наприкінці минулого тижня було обрано нового главу правлячої партії у Німеччині ХДС — Аннегрет Крамп-Карренбауер. Вона замінила на цій посаді нинішню канцлерку Ангелу Меркель, яка стояла на чолі партії 18 років. Пристрасті наростають й у Великій Британії. На тлі перенесення голосування щодо Brexit у середу правляча Консервативна партія спробувала оголосити вотум недовіри своїй же висуванці — прем’єр-міністру Терезі Мей. Спроба виявилася невдалою, однак Мей заявила, що не має наміру брати участі в наступних виборах у 2022 році. У середу прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький ініціював голосування за довіру до уряду, щоб забезпечити мандат на свої реформи перед самітом лідерів ЄС. Після кількох годин дискусій уряд РП отримав вотум довіри парламенту. І нарешті Франція, яку лихоманить уже три тижні. Попри те, що президент і уряд пішли на значні поступки перед демонстрантами, представники лівої опозиції ініціювали голосування стосовно вотуму недовіри прем’єр-міністру країни Едуарду Філіппу — коли верстався номер, результатів голосування не було.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.
Фото Михайла ПАЛІНЧАКА
(прес-служба Президента України).