Україна та Європейський Союз під час 5-го засідання Ради асоціації Україна—ЄС, яке відбулося учора в Брюсселі, підписали низку двосторонніх угод про спільне фінансування програм українських реформ. Про це на своїй сторінці у Tвіттері повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який очолював українську делегацію. «Підписали угоди про фінансування спільних програм — з енергоефективності, технічного співробітництва, підтримки молоді, реформи системи державних фінансів та покращення транспортного сполучення», — уточнив він.

Зокрема, було підписано Угоду про фінансування Програми технічного співробітництва 2018 року, в рамках якої ЄС виділить 37 млн євро для реалізації Угоди про асоціацію з ЄС і для допомоги українським установам у зміцненні поваги до демократичних принципів, прав людини та основних свобод, інформує «Європейська правда». Гроші спрямують на зміцнення інституційної спроможності українських органів влади імплементувати законодавчі норми ЄС в українське законодавство та забезпечити виконання положень Угоди про асоціацію у таких напрямках: довкілля, транспорт, енергетика, санітарний та фітосанітарний контроль, бухгалтерський облік, стандартизація, електронна комунікація, кібербезпека.
Також ЄС в рамках нової угоди про підтримку енергоефективності України виділить 54 мільйони євро для фінансування заходів з енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів. Ці кошти додаються до першого траншу в 50 млн євро, які в червні Київ уже отримав від спільноти на роботу Фонду енергоефективності, інформує Урядовий портал. Допомогу буде спрямовано, зокрема, на реалізацію заходів з енергозбереження та ефективного використання енергетичних ресурсів серед українців, що приведе до зменшення споживання енергії на рівні багатоквартирних будинків.
Третя угода — «EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» — спрямована на реформування та модернізацію системи професійно-технічної освіти в нашій державі для сприяння сталому та інклюзивному соціально-економічному розвитку завдяки кращому економічному управлінню, збільшенню диверсифікації та вищій продуктивності праці. Загальний бюджет угоди — 58 млн євро.
Окрім того, сторони підписали Угоду про фінансування заходу «Програма розширення контактів між людьми: Дім Європи», в рамках якої ЄС виділить 18 млн євро для просування контактів між людьми з ЄС та українським суспільством з метою обміну найкращими практиками та сприяння взаєморозумінню.
У Брюсселі також відбулися перемовини В. Гройсмана з високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні. Ключові теми розмови — міжнародний тиск на РФ і посилення санкцій, насамперед з метою звільнення українських моряків та військових суден, а також відновлення вільного судноплавства в акваторії Азовського моря. Прем’єр-міністр наголосив, що наша країна реалізує фундаментальні реформи в часи, коли Росія відкрила проти України третій фронт — в Азово-Чорноморському регіоні. Тому, за його словами, санкції проти агресора мають зберігатися до повного виконання Москвою своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями. У свою чергу високий представник ЄС зазначила, що  Брюссель підтримуватиме Україну, і недавнє рішення Ради ЄС щодо продовження антиросійських санкцій — підтвердження цієї позиції. До речі, учора посли Євросоюзу погодили продовження економічних санкцій проти РФ ще на півроку, про що офіційно буде оголошено пізніше цього тижня. У цьому контексті очільник уряду наголосив, що взаємодію по лінії Київ—Брюссель необхідно переводити з формату «партнерства та співробітництва» до зрілого діалогу, який передбачає формування орієнтирів секторальної взаємодії в економіці, енергетиці, в цифровій та безпосередньо в безпековій сфері. Під час перемовин сторони також торкнулися ходу проведення реформ в Україні.