Поліцейські області отримали надзвичайно цінний подарунок від уряду Японії — сучасні радіостанції із захищеними каналами зв’язку. Таке обладнання коштує понад півмільйона доларів. Ним планують «охопити» практично весь регіон, розгорнувши сім базових станцій у шести містах.

Подарунок керівництву поліції Сумщини вручав Надзвичайний і Повноважний посол Японії в Україні Шігекі Сумі. За словами присутнього на церемонії міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, це вже далеко не перша допомога, надана економічно і технологічно розвиненою східною державою нашим правоохоронцям. Велика персональна заслуга в цьому пана Шігекі Сумі, тому дуже шкода, що його каденція посла Японії в Україні добігає кінця.
Голова Національної поліції України Сергій Князєв наголосив: передусім покращуватимуть технічне оснащення правоохоронних підрозділів, котрі перебувають на передньому краї боротьби зі злочинністю. Після розгортання на Сумщині захищеної цифрової системи радіозв’язку область вийде на зовсім інший рівень безпечності інформації. Це дасть змогу різко скоротити час реагування на події, оптимізувати управління та скоординувати роботу поліцейських з іншими силовими структурами.

Завдяки подарунку з Японії поліцейських Сумщини забезпечать більш як 600 технічними засобами радіозв’язку. 450 з них будуть портативними, 30 — стаціонарними, а решту 150 розмістять на автомобілях.
За словами пана Шігекі Сумі, протягом останніх кількох років Японія передала українським поліцейським понад дві тисячі автомобілів, кілька транспортних засобів для розмінування територій, дев’ять тисяч комплектів обмундирування та інші важливі речі. Останній із запланованих і вже реалізованих проектів — передача поліцейським прикордонної Сумщини технічних засобів захищеного радіозв’язку.
Шігекі Сумі запевнив: незважаючи на те, що більше не працюватиме Надзвичайним і Повноважним послом Японії в Україні, назавжди залишиться великим другом нашої держави.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото з сайту Національної поліції України.