Щороку на Різдво до Криворівні Верховинського району прибуває багато гостей. Разом із горянами вони відвідують місцеві храми, щоб відчути святковий гуцульський дух, отримати Боже благословення. Насамперед побачити, як тут славлять новонародженого Христа. Колядники партіями розходяться селом, не минаючи навіть хат, де вже ніхто не живе. Колядують душам померлих.

Цьогоріч знамените село удостоїлося візиту Надзвичайного й Повноважного Посла Канади в Україні Романа Ващука. Прибув з родиною і народний депутат Микола Княжицький. «Горяни нікуди не поспішають, тому їхні колядки протяжні, як індійські мантри, — каже парламентарій. — Переповідають через своє гуцульське розуміння біблійну історію. Таке дійство може тривати до двох годин. Ці співанки є неповторними й цілком заслуговують бути внесеними до нематеріальної спадщини нашої держави та ЮНЕСКО».
Щоразу на Різдво буває в Криворівні й відомий польський митець і меценат Кшиштоф Чижевський із дружиною Малгожатою. Він досліджує творчість Нобелівського лауреата Чеслава Мілоша та його вчителя Станіслава Вінценза, що мав причетність до Криворівні, — автора тетралогії «На високій полонині». Цікавиться й місцевим епосом.

Серед колоритних колядників Криворівні Верховинського району — народний депутат Микола Княжицький (у верхньому ряду в білій вишиванці) з родиною.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надано Миколою КНЯЖИЦЬКИМ.

Івано-Франківська область.