Днями у ЗМІ знову з’явилась низка публікацій стосовно минулорічних підпалів будівлі Товариства угорської культури в Ужгороді. В центрі уваги журналістів — інформація, надана порталом польського державного телебачення TVP.INFO, що за цією провокацією видніється рука Москви.
Нові факти стали надбанням гласності у зв’язку з передачею Мазовецьким відділом Національної прокуратури РП в судове провадження та початком розгляду Краківським судом матеріалів справи стосовно трьох польських громадян, яким інкримінується організація та вчинення в лютому 2018 року «злочину, що має характер терористичного акту» — саме так класифікувала прокуратура діяння зловмисників.
«Ця провокація мала призвести до погіршення україно-угорських відносин, що є на руку Росії, яка зацікавлена в дестабілізації ситуації у свого західного сусіда (в Україні. — Ред.), де вже триває гібридна війна на Донбасі. А винайм польських опришків був вигідний Росії, бо в разі затримання виконавців була можливість призвести до поглиблення антагонізму у відносинах між поляками та українцями, які й без того не найкращі», — цитує TVP.INFO свого співрозмовника з Агентства внутрішньої безпеки Польщі (відповідник вітчизняного СБУ).
Головним підозрюваним у справі проходить 28-річний Міхал Прокоповіч, пов’язаний з неофашистською організацією «Фаланга» та проросійською партією «Зміна», лідер якої Матеуш Піскорський, заарештований у 2016 році, відповідає перед судом за співпрацю з російською та китайською розвідками. 
М. Прокоповіч звинувачується у замовленні «здійснення на території України заборонених діянь, що полягали в публічних закликах до ненависті на національному ґрунті між громадянами України і Угорщини: спричинення дестабілізації устрою України та поглиблення національних протиріч між українцями та угорцями», а також у «фінансуванні (передачі двом виконавцям 1000 злотих (понад 7 тисяч гривень) на закупівлю пального та по 1000 злотих винагороди за виконання замовлення) злочину терористичного характеру, що полягав у зображенні нацистської символіки (свастики та 88, що в неонацистських організаціях символізує «Хайль Гітлер») і підпалі будинку Товариства угорської культури в Ужгороді... з відеореєстацією цих діянь».
З’ясовується, що прийняти це замовлення М. Прокоповіч намагався загітувати також п’ятьох інших земляків, але погодились лише 22-річний Адріан Марглевський та 26-річний Томаш Шимковяк, які нині проходять двома іншими обвинуваченими у справі. Перший, електрик за професією, мав намалювати зображення та здійснити підпал, натомість другий, перекладач з вищою освітою, мав зняти всю операцію таким чином, щоб фотографії і відеозапис можна було опублікувати в Інтернеті. В ході «вербування» М. Прокоповіч переконував виконавців, що «операція має на меті компрометацію «українських бандерівців», наголосивши при цьому за першим разом, що «гроші отримав від угорців», а за другим — що «замовник є з Європейського Союзу».
За повідомленням ЗМІ, в судовому засіданні М. Прокоповіч повідомив, що отримав замовлення від 42-річного німецького журналіста Мануеля Охсенрайтера. Останній відомий зв’язками з польськими правими активістами, зокрема з лідером партії «Зміна» М. Піскорським, а також частими виступами в російських державних ЗМІ, в ході яких він висловлює підтримку проросійським бойовикам на Донбасі. Охсенрайтер є редактором правого німецького журналу «Zuerst!» («Перший!»), в останні місяці працював також консультантом Маркуса Фронхмайєра, депутата німецького парламенту від правої партії «Альтернатива для Німеччини», що виступала за скасування євросоюзівських санкцій стосовно Росії.
Підсудні не зізнаються у скоєнні інкримінованих їм діянь. 
М. Охсенрайтер також заперечує свою причетність до цього злочину. Польські слідчі поки що не висунули йому жодних звинувачень.