Незважаючи на критику косовських політиків і категоричні заперечення їхніх сербських колег, президент Косово Хашим Тачі ще раз заявив, що обмін територіями із Сербією є найкращим виходом із глухого кута і дозволить двом країнам просуватися до членства в Європейському Союзі. Крім цього, на його переконання, "угода між Приштиною і Белградом принесе стабільність і мир у вибухонебезпечний регіон Європи".

 

Хашим Тачі додав, що обмін територіями не означатиме проведення кордонів за етнічною ознакою і "дві країни залишаться мультиетнічніми". Але така адекватна й продумана угода означала б одне -- між цими країнами ніколи не виникне війни. На його думку, шанси на вироблення такого договору між Приштиною і Белградом нині дуже високі, бо ЄС і США підтримують такий план мирного врегулювання. Тачі спростував існуючі твердження про те, що влада Приштини прагне створення "Великої Албанії", до складу якої ввійде й Косово. Він назвав це шкідливими чутками й додав: «Не буде «Великої Албанії», як не буде й «Великого Косово». Просто ми прагнемо до інтеграції регіону в європейський простір, що унеможливлює створення подібних союзів».

 

Але в Белграді не вірять подібним заявам і відкидають подібні пропозиції. Прем'єр-міністр Косово Рамуш Харадинай своїми діями (оголошенням торговельної війни Сербії і ультимативними вимогами негайно визнати незалежність Косово, відкриттям кордонів із Албанією, зустріччю минулої неділі в одному з дорогих ресторанів у Тирані з прем'єром Албанії Еді Рамою) спростовує можливість здійснення планів Хашима Тачі, з яким в уряду немає взаємодії. У кабінеті міністрів вважають усі заяви президента про обмін територіями із Сербією казками й закликають людей не вірити їм.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.