«У кожного свій шлях до свободи і гідності. Намагаюсь уникати порівнянь у зовнішній політиці, але боротьба венесуельців чимось нагадує мені наш драйв часів Майдану. Маємо підтримати дух свободи та справедливості та тих, хто відстоює своє право на вільне майбутнє». Так очільник МЗС України Павло Клімкін у Твіттері прокоментував політичну кризу у Венесуелі.

Нагадаємо: там у середу на тлі багатотисячної акції протесту проти чинного глави держави Ніколаса Мадуро голова Національної асамблеї країни та лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе виконувачем обов’язків президента.
П. Клімкін у соцмережі також наголосив, що «відповідати силою на вимоги мирних учасників протесту — це найкоротший шлях для влади до того, щоб втратити легітимність». «Покладаємо сподівання на Національні збори і на мудрість їхнього голови Хуана Гуайдо в пошуках виходу з політичної кризи», — написав міністр.
Варто зауважити, що венесуельські правозахисні організації заявляють щонайменше про 16 вбитих протестувальників та про арешти декількох сотень осіб.
Про підтримку Хуана Гуайдо уже завили США, Канада, Аргентина, Бразилія, Еквадор, Коста-Ріка, Колумбія, Перу, Парагвай, Чилі. У ЄС вказали на необхідність негайно розпочати політичний процес, який би привів до вільних виборів у Венесуелі, і зауважили, що спільнота підтримує Національну асамблею як демократично обраний інститут. 
На захист режиму Ніколаса Мадуро виступили, зокрема, РФ, Туреччина, Куба, Болівія, Нікарагуа, Мексика.
Тим часом у постійному представництві США в ООН повідомили, що офіційно запросили на 26 січня проведення відкритого засідання Радбезу ООН для обговорення ситуації у Венесуелі. Водночас у РФ вважають, що обговорювати це питання на такому рівні не потрібно, оскільки це — «внутрішня справа країни», передає ТАСС.