27 січня в Україні та в світі вшановували пам’ять жертв Голокосту. Цього дня 1946 року бійці Першого українського фронту відкрили ворота концтабору Освенцім (Аушвіц-Біркенау), котрий, за оцінками істориків, був найбільшим нацистським табором смерті. В неділю тут відбулася пам’ятна акція, в якій взяли участь і колишні в’язні концтабору.

«Жахливим злочином нацистів, який став однією з наймасштабніших катастроф в історії людства» назвав Голокост Президент України Петро Порошенко. «З сумом в серці згадуємо мільйони загублених тоталітарним нацистським режимом життів. Ці болісні роздуми — застереження для нас і для майбутніх поколінь, до чого може привести політика нетерпимості і ненависті. Пам’ятаємо і ніколи не допустимо повторення помилок минулого», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.

«Голокост — квінтесенція абсолютного варварства тих, хто по-звірячому забирав життя, та безумовної людяності тих, хто ці життя відчайдушно намагався врятувати. Ця страшна трагедія викарбувала в колективній пам’яті чітку настанову #NeverAgain. На жаль, декому досі потрібно це нагадувати», — написав у Фейсбуку міністр закордонних справ Павло Клімкін.

В Україні жертв Голокосту вшановували в багатьох містах і містечках.

Зокрема, громадськість Луганщини зібралась біля пам’ятного знака в Лисичанську (на знімку). На цьому місці, що зветься «Дурний яр», в 1943 році німецькі окупанти закатували та розстріляли 800 мирних громадян, серед яких значну частину становили євреї. Цей пам’ятник жертвам єврейського населення під час Другої світової війни встановлено в 2013 році за ініціативи голови єврейської громади міста Лисичанська Бориса Ершенгоріна за підтримки її членів, громадських діячів та меценатів. Вибір місця для встановлення пам’ятника зумовлений даними Книги Скорботи України, повідомляє власний кореспондент в Луганській області Павло Воронцов. На сьогодні цей знак є єдиним меморіалом на підконтрольній українській владі території області, місцем щорічного вшанування пам’яті  розстріляних та закатованих представників єврейської національності. Учасники мітингу вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.