З пошуку імен вінничан, які загинули у боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками на території Ясського повіту Румунії, розпочне співпрацю Гайсинська районна рада Вінницької області з мерією румунського міста Мовілені.
 

Угоду про співпрацю керівники названих громад — Григорій Боровий та Міхай Плумбу — підписали під час міжнародного науково-практичного семінару «Досвід функціонування системи місцевого самоврядування та децентралізації в Республіці Румунія», що відбувся у місті Ясси. До участі у зібранні вінничан запросив президент Ясської повітової ради Марічел Попа. Нашу делегацію очолив голова Вінницької облради Анатолій Олійник. До її складу увійшли депутати облради, керівники 13 районних та трьох сільських рад, працівники виконавчого апарату облради.

— На території комуни ми побачили обеліск з написом на двох мовах – російській і румунській, — каже голова Гайсинської районної ради Григорій Боровий. — На ньому понад сто імен українців, які полягли у боях під час Другої світової війни на території Ясського повіту. Більшість із них були з нашої області, з Барського, Крижопільського, Теплицького та нашого Гайсинського районів.

За словами співрозмовника, на обеліску також зазначено, що прізвища 35 загиблих залишаються невідомими. «Саме цей факт спонукав нас до того, щоб розпочати співпрацю з відновлення імен тих, хто похований у братській могилі, — каже Григорій Боровий. — Залучимо до цієї непростої роботи учнівську та студентську молодь, учителів історії. Розпочнемо з архівів. Це потрібно не тільки для ліквідації «білих» сторінок історії минулої війни. Така робота стане уроком патріотичного виховання молоді двох країн».

На травень-червень нинішнього року заплановано підписання угод про співпрацю між громадами сіл Шляхова Бершадського району та Цигананської комуни, Липівка Томашпільського району та комуни Комарин, села Гнатків цього ж Томашпільського району і комуни Прицасан. Керівники названих громад познайомилися між собою, презентували свої громади, звернули увагу на питання, що викликають взаємну зацікавленість.

— Усе це зроблено для того, аби в майбутніх угодах були зазначені максимально конкретні справи, — наголосив голова Вінницької облради Анатолій Олійник. — Досвід децентралізації, набутий побратимами з Румунії, сприятиме нашим громадам. Ми також поділимося своїми здобутками із сусідами.

Вінничани ознайомилися з роботою парламенту Румунії, провели зустрічі з керівниками Ясського повіту, муніципалітетів. Найбільше цікавили питання функціонування органів місцевого самоврядування у рамках проведеної децентралізації.

Вінницька область.