Сьогодні уряд Греції повинен внести до парламенту проект Протоколу про членство Республіки Північна Македонія в НАТО. Два дні цей документ обговорюватимуть у різних комісіях, а в четвер розпочнуться дебати стосовно нього в сесійній залі. Цього самого дня питання про його ухвалення буде винесено на голосування 300 депутатів.

Це остання умова перед офіційним набранням чинності новою назвою сусідньої країни, під якою вона зможе вступити до НАТО. Тому політологи не виключають, що й грецька опозиція вживатиме останніх зусиль із торпедування цього документа, щоб не дозволити узаконювання вживання назви своєї північної провінції в новому найменуванні колишньої югославської республіки. Але в уряді Алексіса Ципраса упевнені, що, як і за ратифікацію Преспанського договору, за нього проголосують 153 депутати.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на своїй сторінці в соціальній мережі Твіттер повідомив, що в середу в Брюсселі союзники по Альянсу підпишуть із міністром закордонних справ Македонії Ніколою Димитровим документ про приєднання Республіки Північна Македонія до НАТО. Після підписання цього Протоколу кожна з 29 країн НАТО має ратифікувати його. На що, можливо, підуть решта одинадцять місяців цього року. Якщо за успішного збігу обставин до кінця року всі члени НАТО дадуть згоду на його поповнення, то в грудні чи на початку наступного року Республіка Північна Македонія стане 30-м членом Альянсу.

Не виключають, що Кремль вдаватиметься до різних спроб, щоб зашкодити процесу нового розширення НАТО, і робитиме натиск на активізацію дій внутрішньої опозиції у цій балканській країні. Опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ зробить усе можливе для того, щоб перехопити кермо влади в коаліційної більшості. Вона розраховує на перемогу свого кандидата на президентських виборах, котрий, як і нинішній глава держави, заважатиме процесу євроінтеграції, а також сподівається на проведення дострокових парламентських виборів. Щоправда, македонські політологи впевнені, що в цій ситуації, коли країна почала вибиратися з політичної кризи й перед нею відкривається чітка перспектива приєднання до Альянсу, а потім і вступу до ЄС, зусилля коаліції навіть за активної підтримки Москви не увінчаються успіхом. Більшість молоді Македонії уже повірила Зорану Заєву й підтримує його політику зі зближення країни з Європою.