Увагу всіх болгарських друкованих і електронних ЗМІ прикуто до нового скандалу в країні. Він спалахнув навколо повідомлення, що на рахунок одного з болгарських банків від венесуельської компанії Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) надійшло 60 мільйонів євро. 

Найбільше громадськість обурило те, що про схему виведення величезних коштів із найбіднішої латиноамериканської країни стало відомо не від банку й рідних спецслужб. Сигнал про те, що «брудні» гроші надійшли з Венесуели до болгарського банку, подав прем’єр-міністру, генеральному прокурору й директору Державного агентства національної безпеки Болгарії посол США Ерік Рубін.

Лише після цього правоохоронні органі країни почали перевіряти, кому призначались ці чималі кошти. Як повідомив на прес-конференції у Софії генеральний прокурор Сотір Цацаров, слідство виявило на рахунках одного з банків сліди цих 60 мільйонів, частину з яких уже було перераховано до банків інших країн.

«Нами встановлено банк, встановлено особу, на чиє ім’я відкрито рахунки, як і самі рахунки. Власник усіх рахунків — адвокат, громадянин Болгарії», — розповів Сотір Цацаров. За його словами, згідно з болгарським законодавством адвокати мають право відкривати довірчі рахунки, на яких тримають кошти клієнтів. У цьому випадку й було використано точно такий рахунок. На нього надійшли кошти з Венесуели, які потім переказувалися на різних підставах, зовсім не пов’язаних з адвокатською діяльністю, на рахунки громадян у банках інших країн. «У фінансових документах про перерахування величезних сум грошей як підстави вказувалися: закупівля спортивних товарів для венесуельських атлетів, купівля продуктів харчування для Венесуели тощо. «Все це не мало нічого спільного з дійсністю», — повідомив Цацаров.

Державне агентство національної безпеки негайно почало повну перевірку банку, в якому було відкрито рахунок і куди почали надходити кошти з Венесуели. Як повідомив головний прокурор, поки немає незаперечних доказів того, що ця фінансова установа замішана в схемі отримання і подальшого розподілу «брудних» грошей. І наголосив, що схема виведення коштів з Венесуели не має нічого спільного з політичною ситуацією у цій країні. Він повідомив, що Державне агентство національної безпеки почало перевірку всієї банківської системи країни на предмет отримання можливих переказів із Венесуели.

Посол США в Болгарії Ерік Рубін на зустрічі із прем’єр-міністром, генеральним прокурором і директором Державного агентства національної безпеки пояснив, що уряд його країни у співпраці з країнами ЄС стежить за тим, щоб багатство народу Венесуели не було вкрадено. І підкреслив, що американський і болгарський уряди чудово співпрацюють у цьому. 

Хоча багато хто в Болгарії вважає: рідні спецслужби й співробітники неназваного банку просто «проморгали» цей волаючий випадок з відмиванням коштів сумнівного походження. Надходження 60 мільйонів євро на рахунок хай навіть найкваліфікованішого адвоката, а тим більше з Венесуели, мало насторожити банківських службовців. Але вони не подали сигнал до компетентних органів. Поки їм не вказав на цей недогляд американський дипломат, який отримав інформацію з Вашингтона.