Березень у Греції називають місяцем карнавалів просто неба. Греки люблять і вміють веселитися. Особливо в невеликих містечках, куди рідко зазирають іноземні туристи. Щоб привернути їхню увагу, жителі й влада вигадують просто неймовірні, а часом і зухвалі сценарії.

Найзнаменитіший грецький карнавал відбувається у Патрах. Цього року він розпочався грандіозним парадом ряджених ще в лютому й проходить щовихідних — до 10 березня, тобто останнього дня перед Великим постом. Його найпривабливішим моментом для туристів стала так звана «Шоколадна війна». Полягає вона в тому, що всім глядачам доводиться буквально воювати за маленькі шоколадки й цукерки, які розкидають із машин і балконів просто в юрбу. Таку принаду колись придумали для того, щоб утримати туристів на вулицях і площах до завершення карнавальної ходи, яка триває по 5—6 годин. Наприкінці параду ряджених зазвичай їде кілька вантажівок, найнятих мерією, з яких жменями кидають у юрбу шоколадки, цукерки й навіть «Снікерси». Останні, до речі, можуть доволі сильно «припечатати». Доповнюється цей шоколадний дощ метанням солодощів майже з усіх балконів, місця на яких родичі мешканців головних вулиць бронювала ще новорічної ночі. Їм дуже цікаво спостерігати за тим, як у юрбі воюють за шоколад.

Приваблює барвистістю і карнавал в іншому невеликому місті — Ксанті.

Але найекзотичнішим і водночас найзухвалішим святом у Греції вважається карнавал у місті Тірнавос, що за десять кілометрів від приморської Лариси. Запрошуючи його відвідати, місцева влада попереджає: людям без почуття гумору, «блюстителям» моралі й пуританам у день проведення карнавалу краще не приїжджати до Тірнавоса. Чому? Місто перетворюється на величезний подіум для демонстрації... чоловічого достоїнства й непристойних жартів. Однак саме це вабить сюди дедалі більше допитливих. Крім того, на головній площі безплатно роздають грецьку самогонку — ципуро. Після двох-трьох склянок чимало меж пристойності стираються, а почуття свободи й веселощів посилюється. На щастя, до повного чоловічого стриптизу справа поки що не доходила. Та й поліція завжди готова нагадати, що це лише карнавал — веселися, пий, співай, танцюй, але не бешкетуй.

І, звісно, в усіх містах на вулицях та площах під час карнавалів відбувається жвава торгівля сувенірами, традиційною їжею для «вуличного перекусу», пивом, вином і всім, що може зацікавити туристів. Як правило, веселощі тривають до пізнього вечора й закінчується феєрверками. Вважається, що коріння таких свят сягає у язичеські часи. Їх влаштовували із приходом весни. Людям перед початком сільськогосподарських робіт необхідно було розслабитися, набратися позитивних емоцій і запастися гарним настроєм на весь рік.

Саме по це зараз і їдуть до Греції на карнавали туристи із сусідніх країн. До речі, зазвичай карнавали починаються об 11-й годині не тільки тому, що самі греки люблять поспати, а й щоб туристи та гості з найближчих сіл і міст без поспіху змогли дістатися місця проведення свята.

Олександр ВОЛОДИМИРІВ.

Фото з офіційної сторінки Карнавалу у Патрах.