Фото Укрінформу.

Україна здобула бронзову нагороду в надпрестижній номінації «Найкрасивіша книга світу». Призером стало дитяче видання «Я так бачу» (на знімку) творчої майстерні «Аґрафка» «Видавництва Старого Лева» авторів Романи Романишин та Андрія Лесіва.

«Українська краса таки перемагає світ!» — прокоментував подію Надзвичайний і Повноважний Посол України у ФРН Андрій Мельник.

Один із найбільших книжкових форумів німецькомовного простору Leipziger Buchmesse відбувся у Лейпцигу 21—24 березня. Головну його тему визначив 30-річний ювілей падіння Берлінської стіни. Відповідно, в центрі уваги були міста, які зазнали змін після тієї історичної події: Київ, Варшава, Прага, Будапешт, Рига і, звичайно, Лейпциг.

Цього року на форумі було представлено 2635 експонатів із 46 країн. У рамках виставки відбулося майже 3600 заходів. За призи конкурсу боролося 600 видавництв із 32 країн.

Наша країна не мала окремого павільйону, а українські видання було представлено завдяки Міжнародній літературній корпорації MeridianCzernowitz, яка презентувала сучасну українську літературу: «Інтернат» та «Антена» Сергія Жадана, «Коханці Юстиції» Юрія Андруховича, «Чіо Чіо Сан» Андрія Любки тощо.

До речі, на цій саме виставці в розділі туристичної літератури було представлено книгу-путівник про Україну німецького автора Петера Коллера. За його словами, він почав готувати матеріал ще вісім років тому, до видання книжка планувалася в 2014-му. «Але відбувся Майдан, анексія Криму, війна на Донбасі. Тому сталася затримка — я мав багато дописати і переписати», — розповів автор. Він назвав свою працю «трохи альтернативною», але «дуже проукраїнською», повідомляє Укрінформ.