Під час жалобного заходу в Латвії.

Фото з офіційного сайту президента Латвійської Республіки.

У країнах Балтії відзначили трагічну дату — 70 років депортації жителів Естонії, Латвії та Литви. Жалобні заходи відбулися в один день, 25 березня, одразу в трьох країнах. На мітингах-реквіємах також можна було побачити прапори трьох держав, яких об’єднала ця трагедія.

Історики підрахували, що під час операції «Прібой», яка тривала 25—28 березня 1949 року, із захоплених СРСР країн Балтії до Сибіру вивезли майже 100 тисяч людей: понад 40 тисяч із Латвії, більш як 30 тисяч із Литви, понад 20 тисяч із Естонії. Майже 70% депортованих були жінки та діти віком до 16 років. Багато з них додому не повернулися. І ще 40 років по тому радянський режим замовчував цю трагедію.

Жалобного дня в Естонії запалили 20 тисяч свічок за кожного депортованого з країни. «Такі злочини проти естонців та інших народів, які постраждали від радянських репресій, ніколи не будуть забуті», — зазначено на сторінці уряду країни у Твіттері.

«Немає терміну для злочинів, скоєних тоталітарними режимами», — написав у Твіттері глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

«Хоча більшість депортованих були латишами, репресованих не розділяли за національністю. Депортації були політичними, ідеологічними, навіть економічними, з різними цілями і набагато ширшими наслідками, ніж здається. Це була трагедія, яку ми поділяємо з іншими країнами Балтії», — йдеться у зверненні президента Латвійської Республіки Раймонда Вейоніса, розміщеному на офіційному сайті президента. Говорячи про те, чому так важливо пам’ятати про трагедію, що сталася 70 років тому, Вейоніс наголосив: «На державному рівні нам важливо зробити так, щоб ставлення до комуністичних злочинів у суспільстві сприймалося як універсальна міра моралі. Це ясний і однозначний кордон між добром і злом, прийнятним і неприйнятним, правильним і неправильним. Це нагадування про те, що не може бути компромісу зі злом».