Греція обурена висловлюванням президента Туреччини Реджепа Ердогана про те, що музей-собор Святої Софії у Стамбулі можна знову легко перетворити на діючу мечеть.

«Статус Святої Софії може бути змінений з музею на мечеть. І люди всіх віросповідань зможуть відвідувати її безплатно», — заявив Ердоган.

Турецькі ЗМІ нагадують, що зараз для входу на територію музею «Свята Софія» треба придбати квиток за 60 лір (10,5 долара), а це не всім по кишені.

У Туреччині заговорили про перетворення християнського храму-музею на мечеть після повідомлень про те, що бойовик, який убивав мусульман у Новій Зеландії, вимагав «очистити собор Святої Софії» від мінаретів, які, на його думку, «спотворюють» християнську святиню.

Уряд Греції виступив з різким осудом планів президента Туреччини. «Це найбільший храм християнського світу, який протягом багатьох століть належить усьому людству. Він був визнаний ЮНЕСКО частиною Всесвітньої культурної спадщини», — заявив міністр закордонних справ Греції Йоргос Катругалос.

Собор Святої Софії було побудовано в Константинополі ще в VI столітті. Він став головним і сакральним храмом Грецької православної церкви. Але в 1453 році після завоювання міста османськими військами православний храм було перетворено на мечеть. У 1935 році засновник Турецької Республіки Кемаль Ататюрк видав спеціальний указ про надання собору статусу музею. Його щорічно відвідують мільйони закордонних туристів.

Фото: ozi.pp.ua