У Туреччині минулої неділі відбулися місцеві, або муніципальні вибори, які за важливістю багато хто порівнював із президентськими. 

Загалом Блок Народного альянсу, до якого входять Партія справедливості й розвитку (президента Реджепа Таїпа Ердогана) і Партія націоналістичного руху, яку очолює Девлет Бахчелі, набрав 51,74% голосів. За ним — опозиційний Національний альянс, до якого входять Республіканська народна партія і Хороша партія, який підтримали 37,64% виборців. Це цифри оголошено після підрахунку майже 100% протоколів місцевих виборчкомів. За даними ЦВК Туреччини, явка на вибори становила 84%. Але це все попередні результати.

Хоча президент Туреччини вже виступив на мітингу в Анкарі та оголосив про перемогу Народного альянсу, очолюваного його Партією справедливості й розвитку, однак учора на 12-ту годину дня точно не було відомо, хто ж насправді посів перше місце в столиці. Згідно з попередніми підрахунками, перемога дісталася опозиції. Однак партія влади оспорила результат у суді. Турецькі ЗМІ зазначають, що Народний альянс програє битву кандидатові від опозиції в одному з найбільших міст країни — Ізмірі, й лише з невеликою перевагою перемагає у Стамбулі.

На мітингу в Анкарі Ердоган зауважив, що на місцях, де Народному альянсу не вдалося отримати бажаних результатів, його представники, мабуть, не зуміли  роз’яснити виборцям свої завдання і плани, переконати їх у своїх організаторських можливостях.  

«Кожна перемога й кожна поразка відображають волю нашого народу», — цитують Реджепа Ердогана всі турецькі ЗМІ. Й зазначають головне в його заяві: «Починаючи з 3 листопада 2002-го ПСР перемагає на всіх виборах, у яких вона брала участь». Він нагадав, що тепер до 2023 року в Туреччині не проводитимуться жодні вибори, тому за цей час уряд має провести в країні структурні реформ в економіці, й наголосив, що це — основне завдання для виправдання довіри народу.

Особливу подяку Ердоган висловив курдському населенню, яке виявило активність на виборах. Він ще раз нагадав, що для переможців «політика є можливістю служити народу, а не приводом для протистояння чи зневажання» будь-якого прошарку суспільства, і запевнив, що нова влада, обрана народом, і надалі керуватимуться у своїй роботі цим принципом.