На одеському морському вокзалі відкрито дві фотовиставки, присвячені українським морякам: одна — в пам’ять про загиблих у військовому протистоянні на Донбасі, друга — на підтримку тих, хто перебуває у російському полоні.

Під час відкриття командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко заявив про присутність у безпосередній близькості від Одеси російських військових кораблів.

— Незважаючи на те, що кораблі НАТО зараз патрулюють Чорне море, агресор знову провокує і порушує міжнародні закони — зараз російський морський розвідник «Иван Хурс» стоїть на траверзі Одеси й веде радіоелектронне блокування та розвідку наших кораблів і літаків», — зазначив адмірал.

«Розвідника» «Ивана Хурса» супроводжує патрульний корабель «Василий Быков».

«Иван Хурс» — перший у серії розвідувальних кораблів проекту 18280 ВМФ Росії. Введений до складу Чорноморського флоту влітку 2018 року, спущений на воду в 2017-му. Водотоннажність — 2500 т, довжина — 95 м, ширина — 16 м, осадка — 4 м, швидкість ходу — 20 вузлів, має два дизелі потужністю по 2750 к. с. кожний, дальність плавання — 8000 морських миль (економічним ходом 16 вузлів), озброєння — два 14,5-мм кулемети. Склад радіоелектронного озброєння і систем засекречено. Екіпаж — 120 осіб.

Одеса.

Фото з сайту іноборони України.

До речі

1 квітня фрегат Королівського канадського військово-морського флоту «Торонто» (на знімку) і фрегат ВМС Іспанії «Санта Марія» перебували в акваторії Одеського морського порту. Обидва входять до складу другої постійної військово-морської групи НАТО (SNMG2). Крім них, у групі також есмінець ВМС Нідерландів «Евертсен», турецький фрегат «Геліболу» і допоміжне судно ВМС Франції «Вар». Вони братимуть участь у навчаннях «Морський щит» разом із кораблями ВМС України та Грузії.