У Туреччині не вщухають пристрасті навколо попередніх результатів місцевих виборів у Стамбулі. Президент Реджеп Ердоган (на фото) не може змиритися з поразкою в головному для нього місті. Й у вівторок очолювана ним Партія справедливості й розвитку (ПСР) звернулася до Верховної виборчої ради (ЦВК) уже не з вимогою четвертого перерахування бюлетенів, а із запитом на проведення нових муніципальних виборів у Стамбулі, повідомив турецький телеканал NTV.

Крім цього, у вівторок поліція мегаполіса розпочала масову перевірку адресної реєстрації виборців у міському районі Бююкчекмедже. До незвичайного «полювання на виборців» залучено понад 200 поліцейських. Їм дано команду задокументувати правильність реєстрації, тому після відвідування кожної адреси вони складають «Протоколи про встановлення адресної реєстрації». Людей обурило те, що всі записи перевіряльники проводять не в офіційний бланк із підписами посадових осіб, а в довільній формі й на чистому аркуші. Тобто, всім зрозуміло, що «документ» не має юридичної сили. Але поліцейські вимагають у категоричній формі підписувати його усіх домочадців. Уже виникло багато конфліктів через те, що поліцейські не можуть чітко пояснити людям, для чого це робиться, не відповідають на інші питання і відмовляються видавати копії протоколів. Більшість просто відмовляються підписувати такі «протоколи» і готові в суді оспорити самовільний перепис населення.

Уже не тільки Народно-республіканська партія, чий кандидат Екрем Імамоглу отримав більше голосів виборців, ніж висуванець Ердогана Біналі Йилдирим, вимагає оголосити остаточні результати виборів у Стамбулі, а й Палата адвокатських колегій звернулася до Партії справедливості й розвитку, а також Верховної виборчої ради із закликом «дотримуватися принципів демократії» і з вимогою «не допустити ситуації, коли політика пануватиме над правом і знищуватиме його». У заяві Палати адвокатських колегій зазначається: «Вибори в Стамбулі завершилися, і всі громадяни — не залежно, за кого вони віддали свій голос, дуже добре знають результати голосування. Переможець виборів має бути названий, бо це важливий елемент «природного життєвого циклу». Право саме для цього й існує». Цей заклик опублікувала у вівторок одна з тиражних турецьких газет «Джумхурієт». І не звернути на нього уваги члени Верховної виборчої ради не могли перед тим, як у середу розглядати вимогу партії влади про проведення нових виборів у Стамбулі.

От тільки заковика в тому, чи посміють вони піти проти волі президента, якому не хочеться випускати з-під свого контролю важливий мегаполіс. Раніше він стверджував, що для завоювання Стамбула необхідно перемогти в усій Туреччині. Якщо  трішки порозмірковувати над його словами, то можна зробити й такий висновок: хто програв Стамбул, програв і всю Туреччину. Ось чого бояться Реджеп Ердоган і його Партія справедливості й розвитку.

Рішення Верховної виборчої ради про те, чи призначати нові вибори в Стамбулі або оголосити результати голосування після кількох перерахувань бюлетенів, буде оголошено в другій половині дня в середу.

Фото: rbc.ua