Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганську облдержадміністрацію відвідали члени робочої групи австрійської екологічної організації «Глобаль 2000» (на знімку). В рамках візиту вони обговорили подальше надання гуманітарної допомоги освітнім та медичним закладам Луганщини.

Торік організація надала гуманітарну допомогу шістьом організаціям області на суму понад 35 тисяч євро. Як пріоритет «Глобаль 2000» обрала оснащення системами очищення води закладів медицини та освіти. «За десять років роботи в Луганському регіоні ми встановили 36 таких систем, – конкретизувала керівник проекту «Діти Чорнобиля» Юлія Друмель. – Кожна з них може забезпечити всіх учнів закладу або пацієнтів лікарні чистою питною водою на тривалий час».

У зв’язку з воєнними діями в 2014-му роботу зі встановлення систем було зупинено й поновлено лише через чотири роки – в 2018-му. Минулого року встановлено п’ять систем –- у двох лікарнях та в інтернаті. Представники австрійської організації продовжать свою діяльність у даному напрямку й у поточному році. Спочатку проведуть моніторинг роботи водоочисного обладнання і в разі необхідності почнуть технічне обслуговування. Наразі заклади, в яких у попередні роки було встановлено 17 систем, знаходяться на тимчасово окупованих територіях Луганської області, до яких представники «Глобаль 2000» не мають доступу.

Також під час зустрічі йшлося про підготовку до оздоровчого відпочинку учнів трьох інтернатних закладів області. Як зауважив радник проекту «Діти Чорнобиля» Крістоф Отто, за роки співробітництва понад дві тисячі учнів інтернатів і спеціалізованих шкіл Луганщини мали можливість оздоровитися в Австрії. Багато дітей пройшли курс лікування і позбулися тяжких захворювань. Улітку Австрія прийматиме 50 вихованців закладів освіти інтернатного типу. Зокрема, йдеться про оздоровлення учнів КЗ «Новоайдарська обласна загальноосвітня санаторна школа-інтернат І–ІІІ ступенів», Рубіжанського навчально-реабілітаційного центру «Кришталик» та Рубіжанської обласної загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І–ІІІ ступенів. Передбачається, що протягом трьох тижнів діти відвідають одне з міст Австрії, де на них чекатимуть екскурсії та знайомство з австрійською культурою. А ще їм нададуть новий одяг та взуття, проведуть безплатне офтальмологічне та стоматологічне обстеження, а за потреби і полікують.

Луганська область.