«Росія, вчергове порушуючи державний суверенітет та територіальну цілісність України, зробила ще один свідомий крок, спрямований на руйнування Мінських домовленостей, стороною яких вона є. Подібні дії є грубим втручанням у внутрішні справи і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні в післявиборчий період, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості в будь-якій деескалації» — так відреагувало МЗС України на незаконну паспортизацію, яку планує здійснювати РФ на території не контрольованої Україною частини Донбасу. «Особливу стурбованість України, — йдеться в офіційній заяві МЗС, — викликає той факт, що практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий та гуманітарний привід для подальшої агресії».

Глава МЗС Павло Клімкін у Твіттері закликав українських громадян на окупованих територіях не приймати російські паспорти. «Росія позбавила вас сьогодення, а тепер зазіхає на ваше майбутнє». — написав він у Твіттері. На переконання міністра, «рішення РФ щодо видачі російських паспортів на окупованих українських територіях — це продовження агресії і втручання у наші внутрішні справи. Це новий «паспортний» етап окупації Донбасу».

Тим часом Україна звернулася до ЄС, ООН та світової спільноти з проханням «оперативно та рішуче» відреагувати на дії Кремля. Учора о 22-й годині за київським часом Рада Безпеки ООН мала розглянути це питання на засіданні, скликаному на прохання України. Коли верстався номер, деталі перебігу засідання відомі не були.

У ЄС назвали указ Путіна про паспортизацію черговим посяганням на суверенітет України. «Терміни ухвалення такого рішення одразу після президентських виборів в Україні, які продемонстрували сильну прихильність України демократії і верховенству права, свідчать про намір Росії ще більше дестабілізувати Україну й загострити конфлікт», — йдеться у заяві речника ЄС. Євросоюз очікує, що Росія утримається від дій, що суперечать Мінським угодами, і не перешкоджатиме повній реінтеграції не підконтрольних українському уряду територій.

Міжнародні партнери України відреагували на анонсовану незаконну паспортизацію окупованого Донбасу однозначно: рішення Кремля порушує міжнародне право і суперечить Мінським домовленостям. Зокрема, в спільній заяві членів «нормандської четвірки» Німеччини та Франції йдеться: «Ми засуджуємо російський указ, покликаний полегшити надання російського громадянства населенню деяких частин східної України. Ці регіони є частиною української території… Рішення Росії суперечить духу і цілям Мінських угод. Це протилежно терміново необхідному внеску в деескалацію».

Засудили рішення В. Путіна і Сполучені Штати. Зокрема, в офіційній заяві Державного департаменту, поширеній на сайті відомства, йдеться: «Росія за допомогою цієї вкрай провокаційною акції посилює напад на суверенітет і територіальну цілісність України». В Держдепі впевнені, що рішення президента Путіна є серйозною перешкодою для реалізації Мінських угод і реінтеграції Донбасу. РФ нагадали, що Мінські угоди, підписані Росією, вимагають повного відновлення контролю українського уряду над східною Україною. У Держдепі зауважили, що таке рішення Путін ухвалив через кілька днів після президентських виборів в Україні. «Обраний президент Зеленський неодноразово висловлював свою готовність серйозно взаємодіяти з Росією для виконання Мінських угод і припинення конфлікту на сході України, в результаті якого загинуло близько 13 тисяч осіб. Тепер Росія повинна вирішити, чи хоче вона продовжувати ескалацію напруженості, чи виконувати свої Мінські зобов’язання», — наголосили у Держдепартаменті США.

Чергову провокацію Кремля також засудили Литва, Латвія, Канада тощо.