Після саміту «Східного партнерства» у Брюсселі цього тижня, присвяченого 10-й річниці його створення, в Україні продовжують обговорювати підсумки та перспективи співпраці країн-учасниць. Зокрема, вчора у Києві відбулася публічна дискусія «Східне партнерство і Україна: оцінки минулого, візії майбутнього».

Серед учасників — посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький, який під час виступу заявив, що Євросоюз не було створено для боротьби з викликами в сфері безпеки. «Люди в державах-членах («Східного партнерства» — Ред.) скаржилися на таку недоречність політики ЄС щодо масштабних загроз з боку однієї з країн. Але ЄС не створений для цього. Ми не повинні чекати від ЄС того, для чого ЄС не призначений. У нас є НАТО, у нас є двосторонні зусилля», — цитує посла УНН. За приклад він навів відносини Польщі та США, зокрема створення на території Республіки американського флоту, що, за його словами, «вплине на безпеку України, безпеку Грузії, безпеку Чорного моря». «Східне партнерство», відзначив Бартош Ціхоцький, є важливим, але є життя і за його межами, і в України є багато інших інструментів — відносини з НАТО, ОБСЄ.

У четвер у столиці відбулася ще одна дискусія з нагоди 10-річчя СхП — «Авангард Європи? Минуле та майбутнє Східного партнерства». У рамках заходу посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що Україна та інші країни СхП мають сумлінно працювати для забезпечення гідних умов життя своїх громадян, а Євросоюз переконуватиме Росію поважати суверенітет і незалежність цих держав, повідомляє Укрінформ. Він додав, що ЄС робить усе для підвищення економічного розвитку нашої країни, адже для того, щоб молоді українці не виїжджали з України, потрібно створити робочі місця. «Для цього необхідний позитивний інвестиційний клімат і верховенство права», — зауважив посол ЄС. Окрім того, він закликав продовжувати співпрацю у газовій, енергетичній, транспортній та цифровій сферах для забезпечення їх сумісності з ЄС. За його словами, в подальшому щодо «Східного партнерства» необхідно подвоїти зусилля, особливо у сфері верховенства закону та економічного розвитку за допомогою поліпшення ділового середовища.