Про це він заявив у вівторок на слуханнях у комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США на тему «П’ять років після Революції Гідності: прогрес України та ворожа активність Росії». «Росія залишається головною перешкодою на шляху виконання Мінських угод. Україна ж зробила все можливе для виконання домовленостей», — зауважив К. Волкер у промові, текст якої розмістило посольство України в США у Фейсбуці. Спецпредставник зазначив, що Москва, схоже, зробила усвідомлений вибір на користь збереження статусу-кво і продовжує підтримувати свої маріонеткові режими, так звані «народні республіки» Донецька і Луганська, яким немає місця ні за Мінськими угодами, ні за конституційним ладом України.

Окремо К. Воклер наголосив, що спроби Кремля повернути нашу країну під свій вплив не матимуть успіху, оскільки цього не захоче український народ. Він додав, що США, ЄС та інші країни Заходу надають допомогу Україні в боротьбі з російською агресією, зокрема шляхом запровадження санкцій, у той час як РФ намагається відновити контроль над нашою державою. Офіційний Вашингтон, за його словами, докладає зусиль у контактах з Москвою задля визволення українських моряків і кораблів, які Росія незаконно захопила в міжнародних водах Чорного моря.

Також спецпредставник Держдепартаменту закликав Вашингтон надати якомога більшу підтримку новому Президенту України Володимиру Зеленському. «Майбутнє України на найближчі п’ять років визначатиметься в найближчі три місяці», — сказав він. Проте Росія, за його словами, не є єдиною загрозою стабільності України. Олігархи, на його думку, часто впливають на державні рішення «за кулісами» і «душать економічний розвиток».

Фото: twitter/Kurt Volker