За сприяння Держагентства України з питань кіно та за підтримки Асоціації кінокомісій України, Тернопільської кінокомісії, Державного історико-культурного заповідника міста Дубно, Дубенського гарнізону тут із 2 липня стартували зйомки лицарської казки-фентезі «Джура-Королевич».

Режисер картини — Антон Гойда, автори сценарію — Сергій Гаврилюк, Сергій Ухачевський, продюсери — Олег Щербина, Юлія Чернявська. За сюжетом, біля стін стародавньої фортеці, де розташувався табір лицарів з усієї Європи, з’являється Лірник із хлопчиком-поводирем. Лірник розповідає лицарям дивну казку-історію про королівство русинів і про їхнього короля — Юрія Хороброго.

«Бюджет фільму — 28 мільйонів гривень, які повністю профінансувало Держкіно, — сказав продюсер Олег Щербина на прес-конференції у Дубенському замку з нагоди старту зйомок. — Це фільм про лицарську епоху. Будуть батальні сцени. Знімаються провідні українські актори. Щоб відтворити дух минувшини, довелося шукати історичний реквізит. Сподіваємося, що цей фільм стане подією в українському кінематографі. Переконані, його побачать у всіх містах країни, всіх кінотеатрах, на широких екранах».

«Після початку війни з Росією було заборонено понад 500 телевізійних, кінематографічних та анімаційних продуктів, — зауважив голова Асоціації кінокомісій України, очільник Тернопільської кінокомісії, кандидат у народні депутати України від Тернополя Леонід Бицюра. — Треба багато часу, щоб побудувати команди, продюсерські компанії, які заповнять цю нішу якісним продуктом. Ми говоримо про кількісні показники, але рано чи пізно кількість має перейти в якість. Цього року було створено Асоціацію кінокомісій України, до якої увійшли різноманітні організації, пов’язані з кіновиробництвом, від Ужгорода до Маріуполя. Тобто Асоціація кінокомісій зв’язала міста, між якими відстань у тисячу кілометрів. Основною нашою задачею є формування бази локацій, придатних для зйомок. Власне Тараканівський форт — одна із цікавинок не лише Рівненщини та України, а й Європи».

Леонід Бицюра переконаний, що Україна має можливість стати майданчиком для зйомок різножанрових кінострічок. «Нам треба об’єднувати зусилля на рівні підготовки сценарію, знімальних груп і, звісно, підбору акторів. Нам вдалося побудувати якісну систему кастингового відбору. Лише торік через кастинги, організовані за сприяння Тернопільської кінокомісії, пройшла понад тисяча мешканців краю. Кінокомісія — це вже частина не тільки творчого елементу. Це співпраця влади, бізнесу та, власне, кінематографа. Це трикутник співпраці, і ми вже можемо казати, що кіно — це не тільки творчість, це економіка».

До слова, це вже 11 фільм, який знімають за підтримки Тернопільської кінокомісії та Асоціації кінокомісій України.

Тернопільська область.

Фото Аліни ЖАЙВОРОНОК.