Особливо в житлових кварталах, розташованих у центрі Афін. Порівняно з 2018 роком вони зросли майже на 33 відсотки.

На думку фахівців, які працюють у даній сфері, це сталося у зв’язку з тим, що власникам квартир вигідніше здавати їх на день-два туристам на кшталт короткотермінової оренди Airbnb. За це вони отримують плату вищу, ніж від довгострокової здачі житла, можуть контролювати його санітарний стан, робити за необхідності косметичний ремонт.

Усі власники квартир у таких столичних районах, як Кіпселі, Колонос, Сеполія, Метаксургіо, Патісія, Аттика, в Інтернеті пропонують закордонним гостям поселення і навіть готові за окрему плату зустрічати їх в аеропорту й доправляти до місця короткострокового перебування. А в найпопулярніших кварталах історичного центру Афін, де першими почали здавати житло через мережу Airbnb, наймані квартири стали взагалі недоступними для довгострокової оренди.

Згідно з даним брокерів, орендна плата за квартиру в Афінах починається від 6 євро за квадратний метр. А в історичному центрі, поблизу Акрополя, площі Монастиракі (поруч з метро), Філопаппоса, вона часом перевищує і 13 євро. Усе залежить не тільки від району, а й від наявності кондиціонерів, обладнаних кухонь, зручних спалень.

Через зростання популярності Airbnb середні ціни на довгострокову оренду, за даними агентства Spitogatos, дедалі підвищуються. Якщо грецька родина, яка приїхала з провінції до Афін на період більше року, хоче винайняти квартиру середньою площею в 70 квадратних метрів, то незалежно від дати зведення будинку, стану житла, поверху й комунальних платежів їй доведеться платити від 420 євро на місяць у віддаленому від центру кварталі Ано Патісії до 483 євро в районі площі Аттика.

Не всім грекам по кишені такі витрати. За останнім даними, в 2018 році середня місячна зарплата в Греції становила 898 євро. Для нас це багато, а для греків — копійки. Усі пам’ятають, що ще в 2010-му середня зарплата сягала 1250 євро, а нині порівняно з періодом дев’ятирічної давності впала на 28 відсотків. Ціни ж на оренду житла рухалися у зворотному напрямі — підвищення. І, як ми вже зазначали, зросли на 33 відсотки лише за один рік.