День Китаю, який цього тижня відбувся у Львові, приурочили до 70-ліття створення Китайської Народної Республіки, про досягнення якої можна було дізнатися на фотовиставці, що була відкрита в місті. Відвідувачі ознайомилися з докорінними змінами та великим економічним поступом, логікою політики реформ, які нині переживає Китай. Понад 130 фотографій засвідчили історичні події та великі досягнення країни.

Посол Китаю в Україні Ду Вей не вперше у Львові, який для нього став одним з улюблених українських міст. «Місто Лева має контакти з Китаєм, які сягають далекого минулого, проте ми радіємо, що протягом останніх років дедалі більше китайських міст встановлюють дружні зв’язки зі Львовом, дедалі більше китайських студентів та туристів приїжджають сюди. У подальшому дедалі більше китайських підприємств будуть інвестувати сюди та вести тут свій бізнес. Цього року ми обрали Львів як головний майданчик проведення низки заходів Дню Китаю, аби засвідчити цьому давньому та водночас молодому місту свою шану», — заявив Ду Вей.

Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський запевнив, що для України Китайська Народна Республіка та її 70-річні досягнення є прикладом і знаком розширення економічної, ділової, культурної та дипломатичної співпраці. «Китай з його древньою історією, будучи однією з найбільших країн світу за кількістю населення, має незбагненний досвід, яким може поділитися з такими країнами, як наша. Ми обіцяємо переймати його, ділитися своїм досвідом і надалі налагоджувати співпрацю», — наголосив він.

У рамках Дня Китаю відбулися також бізнес-форум для представників китайських ділових кіл та гала-концерт у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Богдан КУШНІР.

***

У Закарпатському обласному муздрамтеатрі відкрили фотовиставку (на знімку), приурочену до 70-річчя утворення КНР. Акція проходила в рамках Днів Китаю в Ужгороді. В церемонії взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол КНР Ду Вей, перший заступник голови облдержадміністрації Іван Дуран, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, інші офіційні особи, інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

— Наш край — унікальний серед інших українських земель, — зауважив під час відкриття Богдан Андріїв. — Це єдина область, яка межує з чотирма країнами Євросоюзу, більшість території якої займають заліснені гори. Тож можемо сприяти зручному переміщенню китайських товарів до Європи. Китай нині — одна з найрозвинутіших країн світу. Ми бачимо можливу співпрацю у запровадженні на Закарпатті китайських інформаційних та медичних технологій, будівництві аеропорту і доріг, курортів.

Натомість посол звернув увагу на те, що Закарпаття є відомим європейським курортом. Окрім того, Закарпаття має унікальні ресурси, і китайська сторона прагне інвестувати сюди кошти, насамперед, у деревопереробку, сферу туризму, лікування і реабілітації, відновлювальну енергетику та зв’язок. Ду Вей повідомив, що одна з потужних китайських шанхайських компаній має намір інвестувати в будівництво на Закарпатті сонячної електростанції і станцію розподілення електроенергії на 440 Вт. Це дасть змогу не тільки задовольнити попит Закарпаття, а й експортувати електроенергію. Ймовірна співпраця у розвитку інфраструктури, зокрема покращення дорожнього покриття. Китай також зацікавлений в обміні студентами.

Пан Ду Вей наголосив: «Наше посольство разом з Ужгородською міськрадою та облдержадміністрацією організували цю виставку, аби продемонструвати, як Китай за доволі короткий період з бідної і відсталої країни став другою економікою світу.

Відповідь на це питання дає виставка. Україна нині також відкрила нову сторінку в своїй історії, і я щиро бажаю українському народові за нового керівництва об’єднатись і вступити на шлях національного відродження й стати сильною країною Європи».

Василь НИТКА.

Фото прес-служби Закарпатської ОДА.