Цього тижня представники польської партії «Право і справедливість» (ПіС) внесли до Верховного Суду подання щодо повторного перерахунку голосів у шести мажоритарних виборчих округах. Спочатку у двох - тобто стільки мандатів ПіС не вистачає для отримання більшості в Сенаті. А потім ще в чотирьох, як коментують експерти, «для абсолютної певності». Офіційно в прес-службі партії заявили, що протести подано стосовно тих округів, у яких різниця голосів між кандидатом ПіС (що програв) та його конкурентом (переможцем) була меншою за кількість голосів, що були визнані в цьому окрузі недійсними.

У разі вирішення виборчого протесту на користь правлячої партії розстановка сил може змінитися, і опозиція втратить більшість у Сенаті, а ПіС отримає повний контроль не тільки над нижньою, а й над верхньою палатою парламенту.

Нагадаємо, що в результаті парламентських виборів, які відбулися в Польщі 13 жовтня, правляча ПіС отримала необхідну для формування самостійної більшості кількість мандатів у Сеймі, а ось у Сенаті - їх забракло.

Не можна не згадати, що невдовзі після оголошення результатів виборів набула широкого розголосу в медіа заява одного із сенаторів від опозиції, що за перехід до фракції ПіС у Сенаті йому пропонували посаду міністра охорони здоров’я. Керівництво Громадянської платформи (партії, що становить кістяк опозиційного блоку «Громадянська коаліція») заявило, що кожна пропозиція політичної корупції з боку ПіС стосовно обраних в ході демократичних виборів опозиційних сенаторів оприлюднюватиметься і засуджуватиметься. Щоправда після цього якихось чергових заяв про подібного роду спроби не було, натомість з вуст опозиції лунають звинувачення на адресу правлячої партії, що та «хоче перерахунку голосів, бо не вдалося нікого з них (сенаторів від опозиції. - Ред.) підкупити» та, що «ПіС хоче вплинути на результат виборів».

Проте вже у вівторок подібне рішення - про подання протестів щодо голосування у трьох виборчих округах - ухвалила Громадянська коаліція (ГК), яка провела до Сенату 43 своїх депутатів і почала переговори про об’єднання навколо неї інших опозиційних сенаторів, щоб отримати в сумі 51 голос проти 48 мандатів ПіС. У ГК висловили обурення, що в одному з округів замість померлого кандидата від ПіС, всупереч закону, висунули іншого кандидата. В другому окрузі в бюлетені для голосування навпроти прізвища кандидата «польських лівих» був надрукований логотип іншої політсили. В третьому - щодо некоректності інструкції для виборців, яка могла призвести до «помилкового» голосування.

Експерти вбачають більше логічності у виборчих протестах, поданих ГК, яка чекає на вердикт суду, але при цьому наголошує на «необхідності проведення повторного голосування» в цих трьох округах. Загалом після парламентських виборів надійшло 30 виборчих протестів.

Спочатку протести розглянуть судді Палати надзвичайного контролю і публічних справ Верховного Суду РП у триособовому складі й дадуть свою оцінку у формі «постанови у справі протесту». Після розгляду всіх протестів, згідно з процедурою, ця палата в повному складі прийме ухвалу, якою визнає вибори або дійсними, або частково дійсними та недійсними по деяких округах, щодо яких може постановити або проведення повторних виборів, або повторний перерахунок голосів. На видання свого вердикту щодо затвердження результатів виборів (в Польщі так прийнято в законодавстві, що ДВК оголошує остаточні результати виборів, а ВС стверджує їх дійсність) ВС має 90 днів від дати проведення виборів. Варто зауважити, що процедура розгляду справи у ВС не має впливу на прийняття присяги новообраними сенаторами (перше засідання Сенату повинно відбутися найпізніше 12 листопада 2019 р), а також на реалізацію ними своїх мандатів аж до моменту визнання недійсними результатів виборів в цілому чи частково, або рішення про припинення дії мандатів.

Станом на сьогодні ВС звернувся до ДВК, до відповідних окружних комісій стосовно пояснень та матеріалів у справі, з поданням до Генпрокуратури про ситуацію, що склалася, а потім розглядатиме обґрунтованість протестів.

Лідер опозиції Ґжеґож Схетина уже зустрівся з керівником Місії спостереження за виборами Бюро демократичних інститутів i прав людини ОБСЄ Яном Петерсеном, яка здійснювала спостереження за парламентськими виборами в Польщі. Він попросив про подальший контроль процесу, зокрема щодо повторного підрахунку голосів. Після зустрічі Ґ. Схетина заявив про отриману від Я. Петерсона обіцянку, що ОБСЄ «буде надалі здійснювати моніторинг і пильнуватиме цю справу». При цьому опозиційний лідер заперечив наявність підстав та раціональних причин для повторного перерахунку голосів, а також наголосив, що «немає певності, що голоси буде перераховано прозоро й чесно».

Тим часом у ПіС наголошують на відповідності їхніх дій чинному законодавству. Водночас не приховують здивування з приводу позиції опозиції, яка, звинувачуючи ПіС у поданні протестів, сама робить те саме. При цьому в партії влади зауважують, що не ставитимуть під сумнів постанови Верховного Суду і підпорядкуються їй.

Довідково

У Польщі згідно з Виборчим кодексом протест проти визнання виборів дійсними в окрузі можна подавати у двох випадках. Перший - в ситуації, коли мав місце «злочин проти виборів, (…)  що мав вплив на хід голосування, встановлення результатів голосування або результатів виборів». Другий - в ситуації «порушення положень кодексу щодо голосування, встановлення результатів голосування або результатів виборів, яке вплинуло на результат».