Німецькі ЗМІ не залишають поза увагою будівництво газопроводу «Північний потік-2». Як і намагання США запровадити економічні санкції проти компаній, котрі беруть у ньому участь, що їх, на прохання «Газпрому», стримує Берлін. Про це, зокрема, в останньому з випусків повідомляє газета «Більд».

Оглядач видання Юліан Репке в статті, присвяченій цій темі, стверджує, що канцлер Ангела Меркель лобіювала перед Вашингтоном питання спорудження «Північного потоку-2», чим начебто нині зацікавилися спецслужби. В публікації йдеться про те, що в розпорядженні «Більд» є документ однієї із них, котрий містить серйозні обвинувачення німецького уряду щодо цього.

Із документа випливає, що Берлін навіть направив до Вашингтона переговірника з тим, щоб переконати Конгрес відкласти можливі санкції проти компаній — учасниць будівництва. «Більд» також нагадав, що посол ФРН у США Емілі Хабер у листах до кількох членів Конгресу закликала не робити жорсткішою політику санкцій проти Росії. Відтоді, пише газета, Хабер провела численні переговори та дискусії, зокрема, і наприкінці липня з демократом Еліотом Енгелем, членом Комітету США з питань енергетики та торгівлі, на тему санкцій і «Північного потоку-2». Вона заявила, що обмеження США проти російського газового проекту «ставлять під загрозу трансатлантичну єдність».

Видання повідомляє, що в документі спецслужби стверджується: санкції проти компаній — учасниць будівництва «потоку» могли б затримати пуск проекту на п’ять років. Навіть нині, коли будівництво перебуває на стадії завершення, відкликання кількох спеціалізованих компаній «заморозило» б роботи й ускладнило б введення газопроводу в експлуатацію у майбутньому. Втім, це може статися, якщо обмеження запровадити до 31 грудня цього року.

Тим часом без американських санкцій трубопровід, за повідомленням «Газпрому», запрацює вже в середині наступного року.

Берлін.