У країні заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення іноземним громадянам було запроваджено в 2014 році. Щоправда, право придбати ділянки землі залишалося в тих, хто постійно проживав у країні понад п’ять років або офіційно зареєстрував фірму в місцевих органах влади, яка працювала й справно виплачувала зарплату співробітникам і податки державі.

А тепер, як повідомила в ефірі болгарського телеканала бТV міністр сільського господарства, продовольства й лісового господарства Десіслава Танева, уряд пропонує внести поправки до закону про землю сільськогосподарського призначення і частково скасувати заборону на її продаж. Пропозицію винесено на обговорення громадськості, й після його закінчення вона надійде на затвердження до парламенту.

За словами міністра, поправки передбачають видачу дозволів на купівлю земельних сільськогосподарських ділянок у країні всім фізичним особам, які є громадянами інших країн Європейського Союзу. Але цей документ не зможуть отримати громадяни країн, що не входять до ЄС. Десіслава Танева зазначила, що необхідність прийняття поправок до закону, що скасовують мораторій на купівлю землі іноземними громадянами, була продиктована тим, що Європейська комісія відкрила проти країни покаральну процедуру через недотримання Болгарією рівних прав для громадян ЄС. І країна за це порушення може бути оштрафована на солідну суму.

Міністр сільського господарства, продовольства й лісового господарства не змогла назвати кількість сільськогосподарської землі чи хоча б її відсоток, яка належить громадянам іноземних держав. Але запевнила, що відсоткове відношення зовсім мінімальне.

В об’єднанні сільгоспвиробників не проти продажу землі, але попереджають про ризики зловживання під час видачі дозволів. Тому пропонують запровадити обмеження, котрі діють у деяких країнах ЄС. Так, в Іспанії іноземці можуть придбати не більше 15 відсотків земель, що перебувають у власності того чи іншого муніципалітету, а в Литві — у межах 50 відсотків. Існує і ризик надмірного укрупнення земельних ділянок, які опиняться у власності іноземців. Припускають, що вони прагнутимуть купувати землю в сприятливих для вирощування сільгосппродукції місцях і поблизу великих сіл, щоб можна було винаймати дешеву робочу силу. Але в Болгарії вже існує багато безлюдних сіл, і процес переїзду молодих людей у благополучніші райони може посилюватися. Тому до продажу слід пропонувати насамперед порожні землі поруч із безлюдними селами.

У Болгарії скасувати мораторій на продаж землі іноземцям мають намір із початку 2020 року.