На фото: Кларнетисти Оркестру військово-повітряних сил США в Європі Девід Гальперін і Меган Янковскас під час арт-зустрічі у Житомирському коледжі культури і мистецтв ім. Івана Огієнка.

Х міжнародний фестиваль інструментальної музики «Сонячні кларнети» відбувався упродовж п’яти днів у Житомирі за участю музикантів з України, Білорусі, Вірменії, Сербії, Франції, Швейцарії, Німеччини та інших країн. Цей унікальний захід уже став справжньою візитівкою регіону і відіграє важливу роль у популяризації музичного мистецтва та розвитку міжнародних культурних зв’язків.

Цього року у рамках фестивалю вперше за його історію провели міжнародний конкурс юних кларнетистів. Їхню гру оцінювало зіркове журі — музиканти з п’яти країн на чолі з видатним віртуозом Хеном Халеві. Переможці конкурсу, Давид Лещенко та Валерія Макарова, отримали призи — кларнет від паризької компанії «Selmer», провідного світового виробника духових інструментів (для молодшої вікової групи), та сертифікат на участь у майстер-класі у Франції (для старшої вікової групи).

Фестиваль «Сонячні кларнети» — справжня школа професійного зростання для молодих музикантів. У його рамках щороку проводяться концерти, творчі зустрічі та майстер-класи за участю солістів симфонічних оркестрів, провідних фахівців музичних академій і університетів. Цього року особливу увагу житомирян привернув концерт класу професора Одеської національної музичної академії З. Буркацького та творчий вечір, присвячений 80-літньому ювілею професора Білоруської державної академії музики В. Скороходова.

Завершився фестиваль феєричним концертом Національного президентського оркестру за участю квартету кларнетистів Оркестру військово-повітряних сил США в Європі. Ці колективи вже не перший рік співпрацюють у рамках міжнародного проекту «Культурна дипломатія: музика без кордонів». Американські гості пробули в Житомирі 4 дні, працюючи у журі конкурсу та проводячи творчі зустрічі та майстер-класи для студентів і викладачів музичних навчальних закладів. «Що стосується фестивалю, то для нас велика честь — бути присутніми, і ми були надзвичайно вражені рівнем музикантів... Наша робота — об’єднувати культури за допомогою мови музики, яка є зрозумілою будь-якій нації. Ми хочемо підкреслити, що стоїмо разом з Україною, і це — партнерство наших двох країн», — наголосила командир і диригент Оркестру військово-повітряних сил США в Європі підполковник Крістіна М. Мур Уррутіа.

Фото зі сторінки Міжнародного фестивалю інструментальної музики «Сонячні кларнети» у Фейсбуці.