Для ліквідації наслідків пожежі, яка вирувала дві доби в будівлі на вулиці Троїцька, 25, до Одеси прибув спеціальний загін з Києва, до складу якого входять 23 рятувальники. Вони змогли потрапити у зруйновану будівлю. На місці пожежі під уламками будівельних конструкцій виявлено тіло другої жертви — жінки, яка значилася серед 14 зниклих при пожежі.

Міські служби відкачують воду з підвалів зруйнованої будівлі. Працює кран зі стрілою 48 метрів для рятувальних робіт. Почала діяти спецгрупа з пошуку тіл людей, які, можливо, загинули. Біля будівлі розчищають територію з двох боків: центральна арка й ліве крило (технікум). Знімають балки, вантажать і відвозять на спецмайданчик для подальшої експертизи.

Як розповіли у прес-службі міськради, в арці було обвалення глиняних перекриттів. Збирають глину вручну й вантажать на навантажувач. Територія вся освітлена. Роботи ведуться цілодобово.

Нині поліція розглядає дві версії загоряння в коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, серед яких навмисний підпал. Про це на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій заявив начальник ГУ Нацполіції Одеської області Олег Бех.

— Відео з камер спостереження дає змогу встановити, що перше задимлення було в кабінеті № 9. Завідувачка коледжу побачила задимлення, повідомила про нього, й почалася евакуація. Але експерти стверджують, що на момент прибуття пожежників горіло 700 квадратних метрів. Розглядаються дві версії загоряння — аварійна робота електрообладнання й навмисний підпал, — повідомив Олег Бех.

Під час слідчих дій допитано понад 40 осіб. Вирішується питання про те, чи можна зберегти фасад будівлі, чи її необхідно розібрати для безпечної роботи рятувальників. Загрозу обвалу вважають досить реальною, оскільки очеретяні перестінки й дерев’яні перекриття в будівлі майже повністю вигоріли. За попередніми висновками ДСНС, у кабінеті коледжу, можливо, загорівся подовжувач. За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження.

Під час ліквідації пожежі постраждали й дістали ушкодження семеро рятувальників. Чотирьох із них завалило при обваленні сходів всередині будівлі. Одного — Сергія Шатохіна — збила з пожежної драбини студентка, яка вистрибнула з вікна. Сергій приставною драбиною ліз на третій поверх з боку двору. Піднімався на розвідку. Цієї миті з вікна вистрибнула студентка. Вона збила рятувальника з драбини, і вони обоє впали вниз, проломивши дах прибудови. Дівчину, Ксенію Бабенко, доправили до лікарні в термінальному стані, і вона померла.

Пожежнику — фізично розвиненому чоловіку — пощастило більше. Нині він бореться за своє життя. У нього значне забиття мозку майже з усіх боків. Його підключено до апарата штучної вентиляції легенів, уся терапія спрямована на зняття набряку. Хірургічного втручання поки що не буде. Він у вкрай важкому стані, і в лікарів погані прогнози. З ним працюють найкращі фахівці.

Ще четверо пожежників зазнали травм при обваленні внутрішніх сходів будівлі.

За словами рятувальників, лікарі надають усю необхідну допомогу постраждалим, медикаменти є, колеги здали кров для найважчих.

Рятувальні роботи з пошуку зниклих тривають.