Президент України Володимир Зеленський привітав прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона з перемогою на дострокових парламентських виборах, які відбулися в четвер, його Консервативної партії. 

«Щиро вітаю Бориса Джонсона з перемогою! У цей ключовий період для Великої Британії ми бажаємо благополуччя нашим британським друзям і союзникам. Готовий працювати разом на благо наших народів, а також миру та процвітання у Європі», — йдеться у заяві Президента в Твіттері.

Борис Джонсон здобув істотну перемогу на виборах, яка дозволить йому вивести Велику Британію з ЄС за кілька тижнів. Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters, прем’єр отримує монобільшість у парламенті на 650 місць після того, як екзит-пол показав, що консерватори виграють переламні 368 мандатів — це найбільша їхня перемога на національних виборах з моменту перемоги Маргарет Тетчер 1987 року. «Я думаю, що це обернеться історичними виборами, які дають нам зараз, в цьому новому уряді, шанс поважати демократичну волю британського народу», — заявив Джонсон.

За прогнозами, лейбористи отримають 203 місця — найгірший результат для партії з 1935 року — після того, як запропонували виборцям другий референдум та найрадикальніший соціалістичний уряд за покоління. Лідер лейбористів Джеремі Корбін заявив, що піде у відставку.

На результати британських виборів відреагували й у Брюсселі. Президент Європейської Ради Шарль Мішель висловив сподівання, що Лондон якомога швидше ратифікує угоду про вихід з ЄС. За його словами, потрібно якомога швидше внести ясність у ситуацію, щоб перейти до етапу переговорів про майбутні відносини Британії і ЄС. Однак Джонсон стикається з непростим викликом — досягти нових міжнародних торгових угод, зберігаючи позицію Лондона як провідного світового фінансового центру, а також цілісність країни.