81-річний пенсіонер із Аугсбурга, що в Баварії, розмістив оголошення про те, що він здає квартиру в оренду, застерігши, що претендувати на неї можуть лише німці.

Проте на застереження не звернув уваги потенційний орендатор, котрий зацікавився саме цими квадратними метрами. Щоправда, він вочевидь не належав до корінного населення ФРН, бо прибув сюди з однієї із африканських країн. Але під час зустрічі пенсіонер-орендодавець відмовив шукачеві житла, пояснивши, що принципово не поселить у своєму домі чужинця.

Однак іноземець теж виявився таким само принциповим: він звернувся до суду з позовом проти орендодавця, якого звинуватив у дискримінації людей з міграційним минулим. 

Суд повністю задовольнив позов, зобов’язавши власника квартири виплатити 1000 євро компенсації потенційному орендатору. «Така відверта дискримінація іноземців неприпустима», — сказав суддя, оголошуючи вирок. Також суд заборонив власникові житла надалі публікувати оголошення із застереженням, що квартира здається у найм лише німцям. А якщо пенсіонер порушить заборону, то його знову зобов’яжуть сплатити штраф.

Орендодавець намагався захищатися, пояснюючи, що раніше мав проблеми з іноземцями-орендаторами. На що суддя сказав йому, що порушення і злочини скоюють люди, а не громадяни…

Це вже не вперше суд стає на захист іноземців — потенційних пожильців. І раніше оприлюднювалися випадки, коли суд зобов’язував орендодавців сплачувати компенсацію іноземцям — наймачам квартир за їхню дискримінацію. Утім, за повідомленням федерального антидискримінаційного комітету, майже 70% людей з міграційним минулим і досі зазнають дискримінації під час пошуків житла, що здається в оренду.

Берлін.

Фото: @AZ_Augsburg